Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Στο επίκεντρο macro και αποθέματα (update)

Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, την αναπάντεχη μείωση των λιανικών πωλήσεων αλλά και την οριακή ενίσχυση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, την αναπάντεχη μείωση των λιανικών πωλήσεων αλλά και την οριακή ενίσχυση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,1% έναντι εκτιμήσεων της αγοράς για υποχώρηση κατά 1,4% λόγω εποχιακών παραγόντων. Τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 1,8%. Παράλληλα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής Αυγούστου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1%, ενώ τον Ιούλιο είχε αυξηθεί επίσης 0,1%. Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθεί κατά 0,2%.

Στο πετρελαϊκό μέτωπο, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” ενισχύονται πάνω από τα 64 δολ. μετά την ανακοίνωση για την πορεία των στρατηγικών αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου υποχώρησαν, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά 6,6 εκατ. βαρέλια στα 308,4 εκατ. βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως των 2 εκατ. βαρελιών.

Ωστόσο, αναπάντεχη αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, για πρώτη φορά μετά από 12 εβδομάδες, σημείωσαν τα αποθέματα βενζίνης τα οποία διαμορφώθηκαν στα 192 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τη σημερινή εικόνα, η αγορά έχει κινηθεί υπερβολικά θετικά στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου παρά τις καταστροφές από τον τυφώνα ”Κατρίνα” και θεωρούν λογική την εκδήλωση κινήσεων αποκόμισης κερδών.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Lehman Bros η οποία εγκαινίασε την έναρξη της περιόδου αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου για τις επενδυτικές τράπεζες, ανακοινώνοντας κέρδη ανά μετοχή της τάξεως των 2,94 δολαρίων έναντι 1,71 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Θετική εικόνα παρουσιάζουν και άλλες μετοχές χρηματιστηριακών εταιριών όπως η JP Morgan Chase, η Merrill Lynch και η Charles Schwab.

Κέρδη αποκομίζει ο τίτλος της International Paper μετά την ανακοίνωση ότι καμία από τις μονάδες της δεν υπέστη άμεσες ζημιές από την ”Κατρίνα”.

Υποχώρηση εμφανίζει η μετοχή της Caterpillar μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής.

Απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Delta Air Lines καθώς αναμένεται να καταθέσει σήμερα αίτηση χρεοκοπίας, ενώ ενισχύεται η μετοχή της Northwest Airlines καθώς το διοικητικό συμβούλιο της τέταρτης μεγαλύτερης αεροπορικής συνεδριάζει αναζητώντας τις στρατηγικές επιλογές εν όψει της δικής της αίτησης υπαγωγής στο Αρθρο 11.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.564 μονάδες με απώλειες 0,31%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,69%, στις 2.167 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,22%, στις 1.228 μονάδες.

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,18% στις 5.347,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,19% στις 4.911,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,38% στις 4.470,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v