Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Ανησυχίες για οικονομία και εταιρικά κέρδη

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, καθώς, παρά τα ευνοϊκά macro, κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την οικονομία στον απόηχο του τυφώνα ”Κατρίνα”, ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας από εταιρίες όπως η Best Buy και η Knight Ridder. Πτώση στην Ευρώπη, σημαντικές απώλειες DAX εν μέσω προεκλογικών ανησυχιών.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street, καθώς, παρά τα ευνοϊκά macro, κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την οικονομία στον απόηχο του τυφώνα ”Κατρίνα”, ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας από εταιρίες όπως η Best Buy και η Knight Ridder. Πτώση στην Ευρώπη, σημαντικές απώλειες DAX εν μέσω προεκλογικών ανησυχιών.

Ειδικότερα, οι αναλυτές επισήμαιναν ότι καταναλωτές και επενδυτές αρχίζουν πλέον να υπολογίζουν τις οικονομικές ζημιές από τον τυφώνα, ενώ μερίδα των αναλυτών έκανε λόγο για φαινόμενο ”hangover” μετά το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου κυριάρχησαν τα deals εξαγορών.

”Η αβεβαιότητα για την έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης θα συνεχιστεί πιθανότατα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα το Σεπτέμβριο” εκτίμησε ο Paul Nolte, διευθυντής επενδύσεων της Hinsdale Associates.

Στο μέτωπο των macro, αύξηση 0,6% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού Αυγούστου στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση ύψους 0,7%.

Αντίθετα στα 57,9 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Ιούλιο, έναντι 59,5 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 59,8 δισ. δολάρια. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές σημείωσαν ρεκόρ, στα 106,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν στα 164,2 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, στα 50 δισ. δολ. διαμορφώθηκε τον Αύγουστο το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ έναντι των 41 δισ. δολ. τον Αύγουστο του 2004, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που ανέμεναν διαμόρφωση του μεγέθους στα 49,9 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, στα επίπεδα των 63 δολ. ανά βαρέλι κινήθηκαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” στην αμερικανική αγορά καθώς οι αποστολές από την Ευρώπη δείχνουν να βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων που προκάλεσε ο τυφώνας.

Πτώση σημείωσε ο τίτλος της Best Buy η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκαν 1 σεντ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ μείωσε τις προβλέψεις της για το τρίτο τρίμηνο. Πιέσεις ασκήθηκαν και σε άλλες μετοχές εταιριών με ανάλογη δραστηριότητα όπως η Circuit City Stores και η RadioShack.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Knight Ridder, η οποία εκτίμησε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου θα σημειώσουν πτώση 20% εξαιτίας της μείωσης των διαφημίσεων εταιριών αυτοκινήτων και του υψηλότερου κόστους του χαρτιού. Η κίνηση της Knight Ridder παρέσυρε χαμηλότερα αρκετές μετοχές εκδοτικών οίκων όπως οι New York Times, Washington Post και Dow Jones.

Υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της Freeport-McMoRan Copper & Gold. Η ιδιοκτήτρια εταιρία του μεγαλύτερου ορυχείου χρυσού στον κόσμο προέβλεψε ότι οι πωλήσεις χρυσού και χαλκού στο τρίτο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερες των αναμενόμενων.

Αρνητική η εικόνα της Pfizer, καθώς η αρμόδια αμερικανική επιτροπή απέρριψε το σκεύασμά της Oporia για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Στον αντίποδα, κέρδη αποκόμισε η μετοχή της Nokia, μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη και τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου. Ανοδικά κινήθηκε και ο τίτλος του μεγαλύτερου προμηθευτή της Nokia, Texas Instruments.

Θετική εικόνα εμφάνισαν επίσης οι τίτλοι των Motorola, Qualcomm και Visteon.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 7,35 δολάρια, με πτώση 1,21%, ενώ υποχώρηση κατά 0,62% κατέγραψε το ADR της 3Ε, στα 28,8 δολάρια. Απώλειες 2,47% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 10,26 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.597,44 μονάδες με απώλειες 0,80%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση 0,51%, στις 2.171,75 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,75%, στις 1.231,20 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, όπου η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το αν θα καταστεί δυνατό να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στη Γερμανία οδήγησαν τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,77% χαμηλότερα στις 4.901,88 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,69% στις 5.338,00 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,86% στις 4.453,41 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v