Οι πετρελαϊκές τιμές ”πονοκεφαλιάζουν” τον OPEC

Εάν κάποιος θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές, αυτός είναι ο OPEC, το καρτέλ που προμηθεύει το 40% του ”μαύρου χρυσού” στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές είναι το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο του OPEC στη Βιέννη σε μια εβδομάδα.

της Carola Hoyos στο Baton Rouge της Λουιζιάνα

Εάν κάποιος θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές, αυτός είναι ο OPEC, το καρτέλ που προμηθεύει το 40% του ”μαύρου χρυσού” στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές είναι το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο του OPEC στη Βιέννη σε μια εβδομάδα.

Δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω σε αυτή τη σύνοδο από το να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να συνεχίσουν να ανησυχούν”, επισημαίνει ο Jamal Qureshi, αναλυτής της PFC Energy.

Στην πραγματικότητα, ο OPEC ανησυχεί επειδή η ζήτηση για πετρέλαιο είναι ένα από τα πρώτα ”θύματα” σε μια ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση. Γι’ αυτό οι επιπτώσεις του τυφώνα ”Κατρίνα” στις οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών κυριάρχησαν στις συζητήσεις των αξιωματούχων του καρτέλ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό αποτελεί προβληματική εξέλιξη για έναν όμιλο χωρών που βασίζεται στο πετρέλαιο για την κάλυψη των εθνικών προϋπολογισμών. Ακόμα και αν οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιμένουν ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι στο ορατό μέλλον, ο OPEC ανησυχεί πως η μείωση της ζήτησης σε συνδυασμό με το επιπλέον πετρέλαιο που αναμένεται να εισρεύσει στην αγορά από τη Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζάν το 2006, θα οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v