Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία

Πτωτικά κινείται η Wall Street παρά τα θετικά macro, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομία στον απόηχο του τυφώνα ”Κατρίνα”, ενώ στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η προειδοποίηση για την κερδοφορία από την Best Buy. Πτώση στην Ευρώπη, σημαντικές απώλειες DAX εν μέσω προεκλογικών ανησυχιών.

Πτωτικά κινείται η Wall Street παρά τα θετικά macro, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομία στον απόηχο του τυφώνα ”Κατρίνα”, ενώ στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η προειδοποίηση για την κερδοφορία από την Best Buy. Πτώση στην Ευρώπη, σημαντικές απώλειες DAX εν μέσω προεκλογικών ανησυχιών.

Ειδικότερα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι καταναλωτές και επενδυτές αρχίζουν πλέον να υπολογίζουν τις οικονομικές ζημιές από τον τυφώνα, ενώ μερίδα εξ αυτών κάνει λόγο για φαινόμενο ”hangover” μετά το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου κυριάρχησαν τα deals εξαγορών.

Εν τω μεταξύ, αύξηση 0,6% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού Αυγούστου στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση ύψους 0,7%.

Αντίθετα στα 57,9 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Ιούλιο, έναντι 59,5 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 59,8 δισ. δολάρια. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές σημείωσαν ρεκόρ, στα 106,2 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν στα 164,2 δισ. δολάρια.

Στο ενεργειακό μέτωπο, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχωρούν στα επίπεδα των 63 δολ. ανά βαρέλι καθώς οι αποστολές από την Ευρώπη δείχνουν να βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων που προκάλεσε ο τυφώνας.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Best Buy μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκαν 1 σεντ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ μειωμένες εμφανίστηκαν και οι προβλέψεις της για το τρίτο τρίμηνο.

Ανάλογη πορεία ακολουθούν και άλλες μετοχές εταιριών ηλεκτρονικών ειδών όπως η Circuit City Stores και η RadioShack Corp..

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της Knight Ridder η οποία προέβλεψε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου θα σημειώσουν πτώση 20% εξαιτίας της μείωσης των διαφημίσεων εταιριών αυτοκινήτων και του υψηλότερου κόστους του χαρτιού. Η υποχώρηση της Knight Ridder παρασύρει σε αρνητικό έδαφος και άλλες μετοχές εκδοτικών εταιριών όπως η New York Times, Washington Post και η Dow Jones & Co.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Pfizer, καθώς η αρμόδια αμερικανική επιτροπή απέρριψε το σκεύασμά της Oporia για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αρνητική η εικόνα της Delta Air Lines μετά την υποβάθμιση της μετοχής σε ”underweight” από ”overweight” από την JP Morgan, η οποία θεωρεί πιθανή την κατάθεση αίτησης χρεοκοπίας από την εταιρία.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Nokia, μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη και τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου. Ενίσχυση εμφανίζει και ο τίτλος του μεγαλύτερου προμηθευτή της Nokia, Texas Instruments.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.627 μονάδες με απώλειες 0,52%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,27%, στις 2.176 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,50%, στις 1.234 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, όπου η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το αν θα καταστεί δυνατό να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στη Γερμανία οδήγησαν τον DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,77% χαμηλότερα στις 4.901,88 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,69% στις 5.338,00 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,86% στις 4.453,41 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v