Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Προβληματισμός για τα εταιρικά κέρδη

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με την κίνηση του ”μαύρου χρυσού” και τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη στην εταιρική κερδοφορία στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Πτώση σε Λονδίνο και Παρίσι, οριακά κέρδη στη Φρανκφούρτη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με την κίνηση του ”μαύρου χρυσού” και τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη στην εταιρική κερδοφορία στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Πτώση σε Λονδίνο και Παρίσι, οριακά κέρδη στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα, οι πετρελαϊκές τιμές εμφάνισαν έντονη μεταβλητότητα καθώς οι επενδυτές κλήθηκαν να αποτιμήσουν τα στοιχεία για τα στρατηγικά αποθέματα και τις διαφορετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια, στα 315 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 7,7 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου η πτώση ήταν μεγαλύτερη και συγκεκριμένα 14,3 εκατ. βαρέλια.

Στο μέτωπο των macro, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκαν 319.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, έναντι 320.000 αιτήσεων κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν 315.000 αιτήσεις.

Παράλληλα, οριακή πτώση κατά 0,1% σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής Ιουλίου, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση ύψους 0,5%.

”Αυτό που συμβαίνει στην αγορά έχει να κάνει με την ανησυχία για τον αντίκτυπο του πετρελαίου στα εταιρικά κέρδη” σχολίασε ο Jim Awad, πρόεδρος της Awad Asset Management. ”Είναι κάτι που η αγορά είχε αγνοήσει τις τελευταίες δύο ημέρες. Εν μέρει επρόκειτο για ευσεβείς πόθους” πρόσθεσε.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Coca-Cola η οποία προειδοποίησε ότι η κερδοφορία κατά το τρίτο τρίμηνο δεν θα φθάσει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων στην Ευρώπη.

Υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της Hovnanian. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κατοικιών του New Jersey προέβλεψε ότι η κερδοφορία για το 2006 θα διαμορφωθεί στα 8,05-8,40 δολ. ανά μετοχή έναντι 8,55 δολ. που είναι η μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Αρνητική εικόνα εμφάνισαν και άλλοι τίτλοι του κλάδου όπως οι Centex Corp., KB Home, Pulte Homes και Toll Brothers.

Πτώση σημείωσε ο τίτλος της EBay, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Skype Technologies, μιας ακόμη εταιρίας του κλάδου.

Πιέσεις δέχθηκαν αρκετές μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η Sears Holdings και η Federated Stores.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Apple Computers. Οι αναλυτές της Piper Jaffray και Credit Suisse First Boston αναβάθμισαν τις τιμές-στόχο για τη μετοχή μετά την παρουσίαση του νέου τηλεφώνου που χρησιμοποιηθεί το λογισμικό iTunes αλλά και ενός μουσικού gadget που έχει το μέγεθος μίας επαγγελματικής κάρτας.

Ενισχύθηκε ο τίτλος της Altria Group. Η Morgan Stanley αναβάθμισε την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 105 δολ. από τα 91 δολ. πριν, λόγω της απόφασης για τη διάσπαση της εταιρίας.

Κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές των Intel και Texas Instruments εν αναμονή των ενδιάμεσων αναθεωρήσεων τους για τα μεγέθη τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Θετική η εικόνα της National Semiconductor η οποία ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο πωλήσεις ύψους 493,8 εκατ. δολ. έναντι των 464,8 εκατ. δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,29% στα 10,54 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 1,66%, στα 7,71 δολάρια. Υποχώρηση 0,67% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,5 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.595,93 μονάδες με απώλειες 0,35%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,28% στις 2.166,03 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,38% στις 1.231,67 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο DAX στη Φρανκφούρτη κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος και ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09% στις 4.992,75 μονάδες. Αντίθετα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,47% στις 5.340,80 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 4.465,94 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v