Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Σημαντικά κέρδη λόγω πετρελαίου και macro

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησαν κάτω και από τα 66 δολ. ανά βαρέλι, ο δείκτης υπηρεσιών ISM σημείωσε τον Αύγουστο αναπάντεχη ενίσχυση, ενώ στην ανοδική κίνηση συνέβαλαν και οι θετικές εκθέσεις για δεικτοβαρείς μετοχές. Κέρδη στην Ευρώπη.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησαν κάτω και από τα 66 δολ. ανά βαρέλι, ο δείκτης υπηρεσιών ISM σημείωσε τον Αύγουστο αναπάντεχη ενίσχυση, ενώ στην ανοδική κίνηση συνέβαλαν και οι θετικές εκθέσεις για δεικτοβαρείς μετοχές. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” κινήθηκε έντονα πτωτικά καθώς πολλά αμερικανικά διυλιστήρια επιστρέφουν σε φυσιολογική ροή παραγωγής και εντείνονται οι φήμες για ”δανεισμό” των ευρωπαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ για κάλυψη των τρέχοντων αναγκών. Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη υποχώρησε κάτω των 66 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το Brent στο Λονδίνο κυμαίνονταν στα 64,53 δολάρια.

Στο μέτωπο της μακροοικονομίας, ο δείκτης υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε τον Αύγουστο, για 29ο συνεχόμενο μήνα, στο 65 έναντι 60,5 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν διαμόρφωση στο 60,3.

”Ας πούμε ότι είναι ένα ανοδικό ράλι ανακούφισης για το γεγονός ότι τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς” επισήμανε ο Richard Sichel, της Philadelphia Trust.

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η Wal-Mart, που ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων στις ΗΠΑ εντός των προβλέψεών της, η Home Depot, που αναμένεται να ευνοηθεί από τις εργασίες επισκευών μετά τον τυφώνα ”Κατρίνα”, αλλά και η Nordstrom Inc.

Θετική εικόνα παρουσίασαν αρκετοί τίτλοι εταιριών κατασκευής κατοικιών και υλικών κατασκευής όπως η DR Horton Inc. και η Texas Industries.

Ανάκαμψη εμφάνισαν μετοχές ασφαλιστικών εταιριών όπως η Allstate Corp. και η St. Paul Travelers, που την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκαν πιέσεις λόγω της φημολογίας ότι οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν για τις καταστροφές από τον τυφώνα θα συρρικνώσουν σημαντικά τα έσοδά τους.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Coca-Cola μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Bank of America σε ”buy”, λόγω των προσδοκιών για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων το 2006.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Cisco Systems καθώς η Lehman Brothers αναβάθμισε τη σύστασή της σε ”overweight” από ”equal weight”, επισημαίνοντας ότι η μετοχή έχει απολέσει το 15% της αξίας της από τον Ιούλιο, χωρίς κάποια μεταβολή στα θεμελιώδη μεγέθη.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Chiron Corp. με αφορμή τη φημολογία ότι η Novartis ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά του 58% της εταιρίας. Το ΔΣ της Chiron απέρριψε την προσφορά της ελβετικής εταιρίας ύψους 40 δολ. ανά μετοχή ως ”ανεπαρκή”.

Άνοδο σημείωσε η μετοχή της Apple Computers η οποία αναμένεται να παρουσιάσει από κοινού με τη Motorola ένα νέο μοντέλο κινητού τηλεφώνου.

Στον αντίποδα, οι τίτλοι των Caterpillar, General Motors και Alcoa δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος μετά τις υποβαθμίσεις από τις Merrill Lynch, Deutsche Bank και Prudential αντιστοίχως.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 2,48%, στα 7,86 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κέρδισε 1,72%, στα 10,66 δολάρια. Πτώση 1,97% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,93 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.589,24 μονάδες με κέρδη 1,36%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,20%, στις 2.166,86 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,26%, στις 1.233,40 μονάδες.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,40% στις 5.359,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,19% στις 4.968,28 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.472,55 μονάδες με κέρδη 0,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v