Εναλλακτική Αγορά Aim: Ο νέος NASDAQ

Το Aim, η εναλλακτική αγορά του Λονδίνου, προσελκύει εταιρίες του εξωτερικού με ρυθμό που κάνει τον αμερικανικό NASDAQ να ”ντρέπεται”. Τους τελευταίους 12 μήνες 94 ξένες επιχειρήσεις επέλεξαν την εισαγωγή στη ”μικρή” αγορά του Λονδίνου έναντι 34 ΙΡΟ για την αμερικανική αγορά, με τις μικρές επιχειρήσεις να στρέφονται στη βρετανική αγορά λόγω του τεράστιου κόστους συμμόρφωσης με την αμερικανική νομοθεσία.

της Kate Burgess στο Λονδίνο

Το Aim (Alternative Investment Market), η εναλλακτική αγορά του Λονδίνου, προσελκύει εταιρίες του εξωτερικού με ρυθμό που κάνει τον αμερικανικό NASDAQ ”ντρέπεται”.

Τους τελευταίους 12 μήνες 94 ξένες επιχειρήσεις επέλεξαν την εισαγωγή στη ”μικρή” αγορά του Λονδίνου, ενισχύοντας το σύνολο των επιχειρήσεων στις 166. Στον αντίποδα, η αμερικανική αγορά NASDAQ είχε μόνο 23 ΙΡΟ πέρυσι και μόλις 11 στο επτάμηνο έως τα τέλη Ιουλίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα η EBT Mobile China θα εισαχθεί στο Aim, αν και η πιο φυσιολογική επιλογή για μια τέτοια εταιρία θα ήταν ο NASDAQ. Άλλωστε, είναι μια μη βρετανική τεχνολογική εταιρία με Αμερικανό διευθύνοντα σύμβουλο.

”Γνωρίζω τον NASDAQ πάρα πολύ καλά”, επισημαίνει ο Jim Reiman, ο CEO της κινεζικής εταιρίας, ”και η Αγγλία δεν ήταν η φυσική μου επιλογή. Όμως το Aim δημιουργήθηκε για εταιρίες σαν κι εμάς. Δεν ήμασταν έτοιμοι για τον NASDAQ”.

Η EBT αναζητούσε τρία πράγματα: Mια διεθνή αγορά όπου μικρές εταιρίες σε πρώιμη φάση ανάπτυξης χωρίς μεγάλο ιστορικό μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια. Ήθελε επίσης μια αγορά με ρευστότητα, την υψηλότερη δυνατή αποτίμηση και την πιθανότητα ανατίμησης των μετοχών της. Και, όπως κάθε μικρή εταιρία, ήθελε πρόσβαση σε ”ψαγμένους” επενδυτές, πρόθυμους να τοποθετηθούν σε μια μικρή επιχείρηση.

Όπως εξηγεί ο κ. Reiman, η EBT μπορεί να πετύχαινε καλύτερη αποτίμηση, αλλά το Aim εμφανίζεται καλύτερο από όλες τις υπόλοιπες απόψεις, ενώ οι ΗΠΑ θέτουν μια τεράστια οικονομική και διοικητική επιβάρυνση σε κάθε εταιρία. Το κόστος εκτιμάται μεταξύ 750.000 δολ. και 3 εκατ. δολ. σε διοικητικές δαπάνες.

Η αμερικανική αγορά θεσπίστηκε το 1971 ως η πρώτη ηλεκτρονική χρηματιστηριακή αγορά για μικρές επιχειρήσεις και έχει επιλεγεί από πολλές τεχνολογικές εταιρίες που αναζητούν υψηλή αποτίμηση και ρευστότητα. Σχεδόν 3.190 εταιρίες είναι εισηγμένες στον NASDAQ.

Όμως, η μέση αποτίμηση μιας εταιρίας του NASDAQ διαμορφώνεται πλέον σε 1,2 δισ. δολ. και περιλαμβάνει κολοσσούς όπως η Microsoft και η Google.

Το Aim έχει ακόμη το μισό μέγεθος σε σχέση με την αμερικανική αγορά, ενώ η μέση αποτίμηση μιας εταιρίας που είναι εισηγμένη στη βρετανική αγορά ανέρχεται σε 35 εκατ. στερλίνες. Όμως η αγορά έχει προσελκύσει 320 νέες εισαγωγές εφέτος, αντλώντας κεφάλαια ύψους 2,64 δισ. στερλινών. Σχεδόν οι μισές -οι 166- είναι ξένες επιχειρήσεις.

Χρηματιστές στο Λονδίνο εξηγούν ότι εταιρίες με αποτίμηση χαμηλότερη των 100 εκατ. δολ. δεν αποσπούν την προσοχή των Αμερικανών επενδυτών, αναλυτών ή συμβούλων. Αυτό αποτελεί ευκαιρία για το Aim, που προσελκύει επιχειρήσεις από τις αγγλόφωνες κυρίως αγορές, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, αλλά και το Ισραήλ και η Κίνα, χώρες στις οποίες οι επιχειρήσεις οδηγούνταν παραδοσιακά στις ΗΠΑ για χρηματοδότηση.

Ακόμη και αμερικανικές επιχειρήσεις στρέφονται στο Aim. Μέχρι στιγμής 16 αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ήδη εισηγμένες, με πολλές ακόμη να περιμένουν στην ουρά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v