Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές τάσεις στη Wall Street

Εναλλαγές προσήμου για Dow και Nasdaq καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το μέτωπο της μακροοικονομίας ενώ τα κέρδη που καταγράφουν για μία ακόμη ημέρα μετοχές πετρελαϊκών εταιριών ”συγκρατούν” τον S&P 500 σε θετικό έδαφος. Κέρδη στην Ευρώπη.

Εναλλαγές προσήμου για Dow και Nasdaq καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το μέτωπο της μακροοικονομίας ενώ τα κέρδη που καταγράφουν για μία ακόμη ημέρα μετοχές πετρελαϊκών εταιριών ”συγκρατούν” τον S&P 500 σε θετικό έδαφος. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ενισχυμένες εμφανίστηκαν τόσο οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, όσο και οι προσωπικές δαπάνες Ιουλίου. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 320.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, έναντι 315.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, κατά 1% ενισχύθηκαν οι προσωπικές δαπάνες των αμερικανών καταναλωτών τον Ιούλιο, έναντι 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης ISM σημείωσε αναπάντεχη υποχώρηση τον Αύγουστο στο 53,6 από 56,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,5% έναντι υποχώρησης κατά 0,3% τον Ιούνιο.

Στο μέτωπο του ”μαύρου χρυσού”, οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται σταθεροποιητικά παραμένοντας χαμηλότερα των 69 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ωστόσο, οι τιμές της βενζίνης στην Αμερική εκτινάχθηκαν κατά 3,3% -με τη μεγαλύτερη διακύμανση απ’ όλα τα εμπορεύματα της σημερινής συνεδρίασης- μετά τη διακοπή της παραγωγής οκτώ τουλάχιστον διυλιστηρίων εξαιτίας του τυφώνα ”Κατρίνα”, που οδηγεί σε συρρίκνωση της συνολικής παραγωγής του καυσίμου κατά 10% στις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Exxon Mobil καθώς η εταιρία ευνοείται από τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο και βενζίνη.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Caterpillar καθώς οι επενδυτές αναμένουν ενίσχυση των εργασιών της εταιρίας ως συνέπεια των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα ”Κατρίνα”.

Ενισχύεται ο τίτλος της Chiron Corp μετά την είδηση ότι η ελβετική Novartis, που κατέχει το 42,2% της εταιρίας, προσφέρει 4,5 δισ. δολάρια σε μετρητά ή 40 δολ. ανά μετοχή προκειμένου να εξαγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό.

Θετική η εικόνα της μετοχής της 7-Eleven Inc. για την οποία η Seven & I. Holdings Co., που κατέχει το 73%, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 1 δισ. δολάρια ή 32,50 δολ. ανά μετοχή, προκειμένου να αποκτήσει ολόκληρη την εταιρία.

Πιέσεις δέχεται ο τίτλος της McDonald’s εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλά ενεργειακά κόστη θα ”κόψουν την όρεξη” των καταναλωτών.

Πτωτικά κινούνται μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η General Motors, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να εμφανίσει για τον προηγούμενο μήνα πτώση πωλήσεων κατά 9,2%, αλλά και η Ford Motor παρά το γεγονός ότι παρουσίασε για τον Αύγουστο αύξηση πωλήσεων κατά 6,3%.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τίτλοι εταιριών του λιανικού εμπορίου. Αρνητική η εικόνα των Limited Brands Inc. και Federated Department Stores οι πωλήσεις των οποίων για τον Αύγουστο απογοήτευσαν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.467 μονάδες με απώλειες 0,14%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,15%, στις 2.148 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,08%, στις 1.221 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 5.328,50 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,27% στις 4.842,94 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,56% και διαμορφώθηκε στις 4.424,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v