Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Ικανοποιητικά κέρδη ελέω πετρελαίου

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησαν κάτω και από τα 69 δολ. ανά βαρέλι ενώ οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θετικά στο σχέδιο απελευθέρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ για την κάλυψη του κενού στην αγορά από τις καταστροφές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Άνοδος στην Ευρώπη.

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” υποχώρησαν κάτω και από τα 69 δολ. ανά βαρέλι ενώ οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θετικά στο σχέδιο απελευθέρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ για την κάλυψη του κενού στην αγορά από τις καταστροφές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Samuel Bodman, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας της χώρας, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, κυβερνητικό σχεδιασμό για διάθεση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας για την κάλυψη του κενού που παρατηρείται στην παραγωγή μετά την καταστροφική διέλευση του τυφώνα Κατρίνα.

Ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι οι λεπτομέρειες για το σχεδιασμό θα γίνουν γνωστές εντός του προσεχούς διαστήματος. Ωστόσο, η είδηση ήταν αρκετή για να υποχωρήσει ο ”μαύρος χρυσός” κάτω και από τα επίπεδα των 69 δολαρίων το βαρέλι, βελτιώνοντας το κλίμα και στην χρηματιστηριακή αγορά.

Οι πτωτικές τάσεις στις τιμές του εμπορεύματος διατηρήθηκαν ακόμη και μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν την ένατη συνεχόμενη υποχώρηση ενώ μείωση εμφάνισαν και τα αποθέματα αργού πετρελαίου.

Από την αγορά δεν έλειψαν και κάποιες διακυμάνσεις σε αρνητικό έδαφος μετά τα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας.

Σύμφωνα με τη νέα, αναθεωρημένη καταμέτρηση, η αμερικανική οικονομία ”έτρεξε” με ρυθμό 3,3% στο β’ τρίμηνο, έναντι 3,4% στην πρώιμη καταμέτρηση, σε μια ακόμη ένδειξη της επιβάρυνσης στην οικονομία της χώρας από τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές.

Παράλληλα, ο βιομηχανικός δείκτης PMI Chicago υποχώρησε στο 49,2 τον Αύγουστο, έναντι 63,5 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές περίμεναν διαμόρφωση του μεγέθους στο 61.

Κέρδη αποκόμισαν μετοχές εταιριών πετρελαίου η ExxonMobil, η ConocoPhilips και η Chevron, παρά την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Άνοδο σημείωσε η μετοχή της Caterpillar η οποία αναμένεται να ευνοηθεί από τις εργασίες επισκευών που θα χρειαστεί να γίνουν στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον τυφώνα. Ενίσχυση εμφάνισαν αρκετοί τίτλοι εταιριών κατασκευής κατοικιών αλλά και εταιριών με προϊόντα για το σπίτι όπως η Home Depot.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Tiffany’s & Co. καθώς η εταιρία ανακοίνωσε κέρδη της τάξεως των 50,6 εκ. δολ. στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 33,1 εκ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενισχύοντας παράλληλα και τους στόχους κερδοφορίας για το σύνολο του έτους.

Θετική η εικόνα των μετοχών των Quiksilver και Pacific Sunwear of California μετά την αναβάθμισή της σύστασης της Wachovia Securities σε ”outperform”.

Απώλειες σημείωσαν τίτλοι ασφαλιστικών εταιριών όπως η AIG, η Allstate Corp. και η St. Paul Travelers Cos. Inc., ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Tenet Healthcare και HCA Inc., δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες νοσοκομείων των ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ο τυφώνας ”Κατρίνα” προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα ιατρικά κέντρα τους στη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή.

Υποχώρηση σημείωσαν μετοχές εταιριών τυχερών παιχνιδιών όπως η Harrah’s Entertainment και η Boyd Gaming Corp. τα καζίνο των οποίων στη Ν. Ορλεάνη παραμένουν κλειστά καθώς υπέστησαν ζημιές από τον τυφώνα.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της General Motors καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις αγορές ακριβών προϊόντων όπως τα αυτοκίνητα.

Αρνητική η εικόνα της μετοχής της ADC Telecommunications η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει κέρδη ύψους 28 σεντς ανά μετοχή έναντι των 30 σεντς που είναι η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Υποχώρησε ο τίτλος της Novellus Systems μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει για το τρίτο τρίμηνο κερδοφορία 20-21 σεντς ανά μετοχή ενώ οι αναλυτές αναμένουν κέρδη στα 22 σεντς.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,42% στα 10,44 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 3,46% στα 7,47 δολάρια. Κέρδη 3,46% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,33 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.481,60 μονάδες με κέρδη 0,66%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,05%, στις 2.152,09 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,99%, στις 1.220,33 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 5.296,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,79% στις 4.829,69 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,98% και διαμορφώθηκε στις 4.399,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v