Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Εντείνονται οι πιέσεις λόγω FOMC (update)

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street καθώς στον προβληματισμό των επενδυτών για τις ζημιές στην πετρελαϊκή παραγωγή από τον τυφώνα ”Κατρίνα” προστέθηκαν οι ανησυχίες των μελών της FOMC για τις πληθωριστικές πιέσεις, τη στιγμή που ο ”μαύρος χρυσός” κινείται κοντά στα επίπεδα των 70 δολ. ανά βαρέλι.

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street καθώς στον προβληματισμό των επενδυτών για τις ζημιές στην πετρελαϊκή παραγωγή από τον τυφώνα ”Κατρίνα” προστέθηκαν οι ανησυχίες των μελών της FOMC για τις πληθωριστικές πιέσεις, τη στιγμή που ο ”μαύρος χρυσός” κινείται κοντά στα επίπεδα των 70 δολ. ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στις 9 Αυγούστου, οπότε και αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων στο 3,5%, οι αξιωματούχοι της Fed επισήμαναν ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν ενισχυθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι οικονομικές αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν.

Στον Κόλπο του Μεξικό, όπου παράγεται το 30% του αμερικανικού πετρελαίου, ο τυφώνας έχει μειώσει την παραγωγή κατά 92%, ενώ η πλήρης αποτίμηση της ζημιάς ίσως χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και επικρατούν φόβοι για εκτεταμένες καταστροφές.

Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης κυμαίνεται στα 69,50 δολ. ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχύεται στα 67,15 δολ. το βαρέλι.

Η αγορά παραμένει υπό πίεση ακόμη και μετά την αναπάντεχη άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board στο 105,6 τον Αύγουστο από 103,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση στο 101.

Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν κάμψη 1,9% τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για ισχυρότερη κάμψη κατά 2,2%.

Αναλυτές επισήμαναν ότι η άνοδος που σημείωσε η αγορά τη Δευτέρα ήταν περισσότερο μία έκφραση ανακούφισης καθώς ο τυφώνας φαίνεται να προκάλεσε ζημιές μικρότερες των αναμενόμενων.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Home Depot η οποία έχει απολέσει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα λόγω των εκτιμήσεων ότι ο κλάδος των προϊόντων για το σπίτι θα επωφεληθεί από τις επισκευές που θα χρειαστεί να γίνουν μετά το ”πέρασμα” του τυφώνα.

Απώλειες καταγράφουν μετοχές εταιριών μεταφορών όπως η Union Pacific Corp. και η Norfolk Southern Corp. οι οποίες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω του τυφώνα.

Πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Boeing καθώς η εταιρία έκανε μία νέα προσφορά στο συνδικάτων των 18.000 μηχανικών της.

Αρνητική η εικόνα της Sprint Nextel Corp. η οποία επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά δύο εταιριών της Gulf Coast Wireless και της IWO Holdings έναντι τιμήματος ύψους 287,5 εκατ. δολ. και 427 εκατ. δολ. αντίστοιχα.

Υποχωρεί ο τίτλος της Morgan Stanley η οποία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, κινδυνεύει με πρόστιμο άνω των 10 εκατ. δολ. από την SEC.

Ενισχύονται μετοχές εταιριών πετρελαίου όπως η Exxon Mobil, η ConocoPhillips και η Halliburton Co.οι οποίες ευνοούνται από την άνοδο του ”μαύρου χρυσού”.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.378 μονάδες με απώλειες 0,81%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,72%, στις 2.122 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,66%, στις 1.204 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 5.255,80 μονάδες, ενώ αντίθετα ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 0,43% στις 4.791,72 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,11% στις 4.356,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v