Χειρότερες του αναμενομένου οι ζημιές του τυφώνα

Χειρότερη από ό,τι αναμενόταν φαίνεται πως είναι η καταστροφή που προκάλεσε στο διάβα του ο τυφώνας Κατρίνα. Η Chevron δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των πετρελαϊκών εταιριών. Σχεδόν 2.800 πλατφόρμες, οι 500 εκ των οποίων επανδρωμένες, βρέθηκαν στη διαδρομή του τυφώνα, με τις απώλειες στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ να διαμορφώνονται σε 1,4 εκ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν το 7% της ζητούμενης ποσότητας στις ΗΠΑ.

της Sheila McNulty στο Houston

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα είναι χειρότερες από ό,τι αναμενόταν, όπως δείχνουν οι αρχικές εκτιμήσεις, εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου, τη στιγμή που οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αποτιμούν το μέγεθος της καταστροφής.

”Σε κάποια φάση, η ατελείωτη σειρά ειδήσεων που ενισχύουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα σταματήσει, αλλά βαρεθήκαμε να περιμένουμε πριν από δύο χρόνια περίπου”, σχολιάζει ο Ken Sill, αναλυτής της CSFB. ”Η Κατρίνα είναι ακόμη ένα παράδειγμα του πώς η ζωή ανατρέπει το σχεδιασμό των επενδύσεων στο ενεργειακό οικοδόμημα -η αβεβαιότητα παραμένει μια σταθερά του συστήματος”.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι οι εκθέσεις για τις καταστροφές σε αντλίες, αγωγούς και θαλάσσιες εγκαταστάσεις θα αργήσουν, καθώς η επιβεβλημένη εκκένωση των υποδομών από προσωπικό σημαίνει ότι δεν είναι κανείς εκεί να εκτιμήσει τις καταστροφές.

Στην παρούσα φάση, η Chevron φαίνεται να έχει δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Σύμφωνα με το rigzone, το website του κλάδου, 160 θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης επλήγησαν από τον τυφώνα και 230 ήταν εκτεθειμένες σε τροπικούς άνεμους, χωρίς να είναι σαφές το μέγεθος της καταστροφής.

Ο David O’ Reilly, διευθύνων σύμβουλος της Chevron, τόνισε ότι η εμπειρία από τους προηγούμενους τυφώνες δείχνει ότι θα χρειαστούν μέρες για να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η θεομηνία.

”Η κρίση μου είναι ότι κανείς δεν πρέπει να βασίζεται στις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς δεν δείχνουν ολοκληρωμένη εικόνα”, επισήμανε σε συνέντευξή του από την Τζακάρτα, επισημαίνοντας ότι η ροή παραγωγής εξαρτάται από ομαλές συνθήκες σε όλη την αλυσίδα και όχι μόνο στις πλατφόρμες.

Συγκεντρωτικά, ο τυφώνας Κατρίνα έχει προκαλέσει τη διακοπή παραγωγής που αντιστοιχεί σε 1,4 εκ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν το 7% της ζητούμενης ποσότητας στις ΗΠΑ. Το μέγεθος αντιστοιχεί ακριβώς στο ανώτατο όριο επιπλέον παραγωγικών δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προσφέρθηκε να αυξήσει την παραγωγή της για να καλύψει το κενό.

Σχεδόν 2.800 πλατφόρμες, οι 500 εκ των οποίων επανδρωμένες, βρέθηκαν στη διαδρομή του τυφώνα. Σχεδόν 1.100 από αυτές εκτέθηκαν στους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα, που ξεπερνούσαν τα 73 μίλια την ώρα, προτού η Κατρίνα εξασθενήσει.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v