Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και FOMC προβλημάτισαν τη Wall

Απώλειες, οι οποίες πάντως περιορίστηκαν προς το κλείσιμο, κατέγραψε η Wall Street καθώς οι επενδυτές προβληματίστηκαν για την έκταση των ζημιών από τον τυφώνα ”Κατρίνα”, ο ”μαύρος χρυσός” κινήθηκε εκ νέου ανοδικά κοντά στα επίπεδα των 70 δολ., ενώ τα πρακτικά της FOMC κατέδειξαν τις ανησυχίες των αξιωματούχων για τον πληθωρισμό. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Απώλειες, οι οποίες πάντως περιορίστηκαν προς το κλείσιμο, κατέγραψε η Wall Street καθώς οι επενδυτές προβληματίστηκαν για την έκταση των ζημιών από τον τυφώνα ”Κατρίνα”, ο ”μαύρος χρυσός” κινήθηκε εκ νέου ανοδικά κοντά στα επίπεδα των 70 δολ., ενώ τα πρακτικά της FOMC κατέδειξαν τις ανησυχίες των αξιωματούχων για τον πληθωρισμό. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στις 9 Αυγούστου, οπότε και αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων στο 3,5%, οι αξιωματούχοι της Fed επισήμαναν ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν ενισχυθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι οικονομικές αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου επανήλθαν σε ανοδική τροχιά και κινήθηκαν κοντά στα επίπεδα των 70 δολ. ανά βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για εκτεταμένες καταστροφές από τον τυφώνα ”Κατρίνα” που μείωσε την παραγωγή στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού κατά 92%.

Η αγορά παρέμεινε υπό πίεση ακόμη και μετά την αναπάντεχη άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board στο 105,6 τον Αύγουστο από 103,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση στο 101.

Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν κάμψη 1,9% τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για ισχυρότερη κάμψη κατά 2,2%.

”Ο γενικότερος αντίκτυπος αυτής της καταιγίδας θα αφορά τις ενεργειακές τιμές και το πώς αυτές ”περνούν” στην βιομηχανία και τους καταναλωτές” σχολίασε ο Edmund Cowart, της Eagle Asset Management.

Πτωτικά κινήθηκαν μετοχές εταιριών μεταφορών όπως η Union Pacific και η Norfolk Southern Corp. οι οποίες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω του τυφώνα.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Wal-Mart η οποία έκλεισε 123 καταστήματα λόγω της ”Κατρίνα”.

Υποχώρησε τελικά η μετοχή της Home Depot, χάνοντας το σύνολο των κερδών που κατέγραφε με αφορμή τη φημολογία ότι ο κλάδος των προϊόντων για το σπίτι θα ωφεληθεί από τις επισκευές που θα απαιτηθούν μετά τον τυφώνα.

Αρνητική η εικόνα της Sprint Nextel Corp. η οποία επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά δύο εταιριών της Gulf Coast Wireless και της IWO Holdings έναντι τιμήματος ύψους 287,5 εκατ. δολ. και 427 εκατ. δολ. αντίστοιχα.

Σε επίπεδο κλάδων, κέρδη αποκόμισαν οι τίτλοι εταιριών πετρελαίου όπως η Exxon Mobil, και κατασκευής κατοικιών, ενώ στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκαν αεροπορικές εταιρίες και λιανεμπόριο.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,04% στα 10,65 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,28% στα 7,22 δολάρια. Πτώση 2,44% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,32 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.412,82 μονάδες με απώλειες 0,48%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,37%, στις 2.129,76 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,32%, στις 1.208,41 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 5.255,80 μονάδες, ενώ αντίθετα ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 0,43% στις 4.791,72 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,11% στις 4.356,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v