Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζ. Μπους: ”Θα περάσουν χρόνια για να ανακάμψουμε”

Διογκώνονται οι φόβοι για διεθνή ενεργειακή κρίση, καθώς αποκαλύπτεται το τεράστιο μέγεθος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία που προκάλεσε στις ΗΠΑ ο τυφώνας ”Κατρίνα”. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δηλώνει ότι ”θα περάσουν χρόνια για να ανακάμψουμε”, ενώ οι αναλυτές φοβούνται ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την κερδοφορία του συνόλου της επιχειρηματικής ζωής.

Τζ. Μπους: ”Θα περάσουν χρόνια για να ανακάμψουμε”
Διογκώνονται οι φόβοι για διεθνή ενεργειακή κρίση, καθώς αποκαλύπτεται το τεράστιο μέγεθος των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία που προκάλεσε στις ΗΠΑ ο τυφώνας ”Κατρίνα”.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπούς δήλωσε ότι οι Πολιτείες που επλήγησαν από τον τυφώνα θα περάσουν χρόνια για να ανακάμψουν, ενώ επίσημα γίνεται λόγος πλέον για ”ίσως χιλιάδες νεκρούς” στη Νέα Ορλεάνη.

Και καθώς εκτυλίσσεται η τραγωδία, υπάρχουν φόβοι ότι η οικονομική καταβύθιση που προκάλεσε ο κυκλώνας παραλύοντας την πετρελαϊκή βιομηχανία στον Κόλπο του Μεξικού θα γίνει αισθητή σε όλο τον πλανήτη.

Αρκετοί αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για την αμερικανική ανάκαμψη, εκτιμώντας ότι η εκτίναξη στην τιμή της βενζίνης θα πλήξει περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τον τυφώνα ”μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία του έθνους” και δήλωσε ότι ”θα χρειαστούν χρόνια για να επουλώσουμε τις πληγές και να ανακάμψουμε”.

Καθώς εννέα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, η τιμή της βενζίνης εκτινάσσεται σε επίπεδα-ρεκόρ στην αμερικανική αγορά, παρά την πτώση των τιμών του αργού μετά την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων.

Στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει δέκα χιλιάδες άνδρες της Εθνοφρουράς για την ενίσχυση των 21.000 ανδρών που ήδη βρίσκονται εκεί. Βασική τους προτεραιότητα είναι η τήρηση της τάξης δεδομένου ότι οι λεηλασίες εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Οι Αρχές τόνισαν ότι οι προσπάθειές τους συνεχίζονται σε τρία επίπεδα: απομάκρυνση των εγκλωβισμένων, παροχή τροφίμων, νερού και στέγης και αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και των γραμμών επικοινωνίας.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν εκαντοντάδες, ίσως και χιλιάδες, θύματα μόλις υποχωρήσουν τα νερά από την πόλη.

Σε οικονομικό επίπεδο, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι ο ”Κατρίνα” ”άνοιξε το κουτί της Πανδώρας” και η επίδραση των ακριβών τιμών των καυσίμων θα επεκταθεί σε όλο το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Πριν ακόμη ο τυφώνας πλήξει τον Κόλπο του Μεξικού κατακρημνίζοντας την παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, η ακριβή ενέργεια είχε ήδη προκαλέσει πλήγματα στα κέρδη αμερικανικών εταιριών όπως η Wal-Mart Stores.

Τώρα οι προοπτικές κερδοφορίας παρουσιάζουν κάθετη επιδείνωση για πολλές εταιρίες, από τη μεγαλύτερη επιχείρηση λιανεμπορίου, τη Wal-Mart, ως τις ήδη ζημιογόνες αεροπορικές βιομηχανίες όπως η United Airlines και τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors.

Ειδικά οι αεροπορικές εταιρίες, μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια ζημιών, ”κρέμονται από μια κλωστή”, ενώ για την ασφαλιστική βιομηχανία το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 25 δισ. δολάρια, το δεύτερο ακριβότερο στην ιστορία.

Οι χημικές βιομηχανίες Dow Chemical και Occidental Petroleum μαζί με 10 ακόμη επιχειρήσεις του κλάδου μείωσαν την παραγωγή τους, καθώς χρησιμοποιούν παράγωγα του πετρελαίου, ενώ το υψηλότερο κόστος θα μετατεθεί και σε επιχειρήσεις μεταποίησης όπως η Clorox (συσκευασία) και η Procter & Gamble που χρησιμοποιεί πολλά πλαστικά.

Άμεσα είναι τα πλήγματα για τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, καθώς καταστράφηκαν όλα τα καζίνο στις ακτές του Μισισιπή, ενώ από τους λίγους ”κερδισμένους” της καταστροφής αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v