Τι απέδωσαν οι αγορές τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε ένας μήνας που πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν γρήγορα. Στις 31/8, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE World Index υποχωρούσε 0,6% στο μήνα, ενώ απώλειες της τάξεως του 1%-2% σημείωναν τόσο ο S&P στις ΗΠΑ όσο και οι δείκτες CAC 40 και Dax. Ανάλυση των αποδόσεων του μήνα σε χρηματιστήρια, κλάδους, ομόλογα και ισοτιμίες από τον Philip Coggan.

του Philip Coggan

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε ένας μήνας που πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να ξεχάσουν γρήγορα. Σύμφωνα με τα κλεισίματα των χρηματιστηρίων στις 31/8, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE World Index υποχωρούσε 0,6% στο μήνα, ενώ απώλειες της τάξεως του 1%-2% σημείωνε τόσο ο S&P στις ΗΠΑ, όσο και οι δείκτες CAC 40 και Dax.

Οι απαισιόδοξοι της αγοράς ομολόγων που πίστευάν ότι η ροή γεγονότων επιτέλους τους ευνοεί, απογοητεύτηκαν για μια ακόμη φορά. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου, η οποία πλησίασε το 4,4% στις 9 Αυγούστου, υποχώρησε ξανά στο 4,01%, στον απόηχο του αδύναμου δείκτη PMI στις ΗΠΑ. Σημειώθηκε ακόμη και εν μέρει αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, με το ομόλογο 3ετούς ωρίμανσης να αποδίδει λιγότερο από το 2ετές.

Οι traders στις αγορές συναλλάγματος δεν είχαν κάτι να τους διατηρήσει το ενδιαφέρον, με την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ να περιορίζεται εντός του εύρους 1,21-1,24 δολαρίων (και κλείνοντας αμετάβλητη στο μήνα) και την ισοτιμία δολαρίου/γεν να κινείται μεταξύ 109 και 112 γεν στο δολάριο.

Όλο το ”ζουμί” ήταν στην πετρελαϊκή αγορά. Ελάχιστοι θα προέβλεπαν ότι το συμβόλαιο futures πετρελαίου του Nymex θα ενισχυόταν κατά 9 δολάρια ακόμη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Clement, δήλωσε ότι η αύξηση οφείλεται εν μέρει σε κινήσεις ”κερδοσκόπων”. Τα hedge funds, τα οποία εμφανίζονται πρόθυμα να ακολουθήσουν οποιαδήποτε τάση, σίγουρα έχουν εμπλακεί. Όμως η εμπλοκή αυτών των κεφαλαίων θέτει την πιθανότητα ισχυρής πτώσης της τιμής του πετρελαίου σε κάποια φάση αργότερα εντός του έτους, κάτι που προφανώς είναι θετικό για τις μετοχές και αρνητικό για τα ομόλογα.

Ο πετρελαϊκός κλάδος και αυτός του φυσικού αερίου ήταν από τους λίγους χρηματιστηριακούς κλάδους με θετική απόδοση στο μήνα και αναμφισβήτητα παρείχε στήριξη σε κάποιες από τις αγορές (όπως τη βρετανική). Εκτός αυτού, οι μόνοι κλάδοι που κατέγραψαν απόδοση άνω του 1% ήταν ο κλάδος της χαλυβουργίας και της εξορύξεως μετάλλων, αλλά και ο ”αμυντικός” κλάδος των καπνοβιομηχανιών.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στο μήνα δέχτηκε ο ευρύτερος κλάδος των λιανικών πωλήσεων, ο οποίος καταγράφει απώλειες 6% λόγω ανησυχιών ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές θα πλήξουν την καταναλωτική ζήτηση. Πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι κλάδοι τουριστικών ταξιδιών και ξενοδοχείων. Ο κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος ανέκαμψε τον Ιούλιο, υποχώρησε και πάλι.

Από γεωγραφικής πλευράς, η αγορά με τις καλύτερες αποδόσεις ήταν η Ρωσία. Όμως οι περισσότεροι επενδυτές, λογικά, δεν ασχολήθηκαν με αυτήν. Ο μόνος τρόπος υπεραπόδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται πως ήταν η θέση ”οverweight” στην Ιαπωνία, όπου η αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάκαμψης οδήγησε σε κέρδη της τάξεως του 7%.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v