Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro ωθούν τη Wall

Ενισχύει τα κέρδη της η Wall Street καθώς η πτώση του πετρελαίου καθησυχάζει τους φόβους για περιορισμό της κατανάλωσης λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα μετά τον τυφώνα ”Κατρίνα”, ενώ ώθηση στην αγορά δίνουν και τα νέα για ενίσχυση του δείκτη υπηρεσιών ISM. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ενισχύει τα κέρδη της η Wall Street καθώς η πτώση του πετρελαίου καθησυχάζει τους φόβους για περιορισμό της κατανάλωσης λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα μετά τον τυφώνα ”Κατρίνα”, ενώ ώθηση στην αγορά δίνουν και τα νέα για ενίσχυση του δείκτη υπηρεσιών ISM. Κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε τον Αύγουστο, για 29ο συνεχόμενο μήνα, στο 65 έναντι 60,5 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν διαμόρφωση στο 60,3.

Παράλληλα, έντονα πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς πολλά αμερικανικά διυλιστήρια επιστρέφουν σε φυσιολογική ροή παραγωγής και εντείνονται οι φήμες για ”δανεισμό” των ευρωπαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη τιμάται στα 66,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent στο Λονδίνο κυμαίνεται στα 64,97 δολάρια.

”Ας πούμε ότι είναι ένα ανοδικό ράλι ανακούφισης για το γεγονός ότι τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς” επισήμανε ο Richard Sichel, της Philadelphia Trust.

”Νομίζω ότι τα κέρδη είναι κυρίως τεχνικά ενώ ενισχύεται συνεχώς η άποψη ότι η Fed θα προχωρήσει σε ”πάγωμα” των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της στις 20 Σεπτεμβρίου” σχολίασε ο Michael Metz, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Oppenheimer & Co.

Ώθηση στην αγορά δίνει και η πληθώρα αναβαθμίσεων των συστάσεων αναλυτών.

Από τις μετοχές του Dow, ενισχύεται η Caterpillar παρά την υποβάθμιση της σύστασης της Merrill Lynch σε ”neutral” από ”buy” κυρίως για λόγους αποτίμησης.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της Coca-Cola μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Bank of America σε ”buy”, λόγω των προσδοκιών για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων το 2006.

Σε θετικό έδαφος ”πέρασε” η μετοχή της General Motors καταφέρνοντας να ”ξεπεράσει” την υποβάθμιση του χρέους της από την Deutsche Bank. Ανάλογη η κίνηση της μετοχή της Alcoa που υποβαθμίστηκε από την Prudential.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Chiron Corp. με αφορμή τη φημολογία ότι η Novartis ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει την προσφορά της για την εξαγορά του 58% της εταιρίας. Το ΔΣ της Chiron απέρριψε την προσφορά της ελβετικής εταιρίας ύψους 40 δολ. ανά μετοχή ως ”ανεπαρκή”.

Ενισχύεται ο τίτλος της Cisco Systems καθώς η Lehman Brothers αναβάθμισε τη σύστασή της σε ”overweight” από ”equal weight”, επισημαίνοντας ότι η μετοχή έχει απολέσει το 15% της αξίας της από τον Ιούλιο, χωρίς κάποια μεταβολή στα θεμελιώδη μεγέθη.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται για μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η Wal-Mart και η Home Depot, αλλά και για τίτλους εταιριών κατασκευής κατοικιών και υλικών κατασκευής όπως οι DR Horton Inc. και Texas Industries.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται μετοχές εταιριών ενέργειας και πετρελαίου όπως η Valero Energy Corp. και η Exxon Mobil λόγω της υποχώρησης των τιμών πετρελαίου και βενζίνης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.555 μονάδες με κέρδη 1,03%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,95%, στις 2.161 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,99%, στις 1.230 μονάδες.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,40% στις 5.359,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,19% στις 4.968,28 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.472,55 μονάδες με κέρδη 0,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v