Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Νευρική συνεδρίαση με μικτά πρόσημα

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street όπου σήμερα κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμου των Dow και Nasdaq καθώς η αγορά προσπαθεί να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των πετρελαϊκών τιμών και του τυφώνα ”Κατρίνα” αλλά και τα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας. Άνοδος στην Ευρώπη.

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street όπου σήμερα κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμου των Dow και Nasdaq καθώς η αγορά προσπαθεί να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των πετρελαϊκών τιμών και του τυφώνα ”Κατρίνα” αλλά και τα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ενισχυμένες εμφανίστηκαν τόσο οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, όσο και οι προσωπικές δαπάνες Ιουλίου. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 320.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, έναντι 315.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, κατά 1% ενισχύθηκαν οι προσωπικές δαπάνες των αμερικανών καταναλωτών τον Ιούλιο, έναντι 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης ISM σημείωσε αναπάντεχη υποχώρηση τον Αύγουστο στο 53,6 από 56,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,5% έναντι υποχώρησης κατά 0,3% τον Ιούνιο.

Σημαντικές απώλειες έναντι του ευρώ και υποχώρηση έναντι του γεν και 16 ακόμη κύριων νομισμάτων κατέγραψε το δολάριο μετά την ανακοίνωση για την πτώση του δείκτη μεταποίησης ISM. Το ευρώ άγγιξε την ισοτιμία των 1,25 δολαρίων.

Στο μέτωπο του ”μαύρου χρυσού”, οι τιμές του αργού πετρελαίου επανήλθαν πάνω από τα επίπεδα των 69 δολαρίων, ενώ οι τιμές της βενζίνης στην Αμερική εκτινάχθηκαν κατά 3,3% -με τη μεγαλύτερη διακύμανση απ’ όλα τα εμπορεύματα της σημερινής συνεδρίασης- μετά τη διακοπή της παραγωγής οκτώ τουλάχιστον διυλιστηρίων εξαιτίας του τυφώνα ”Κατρίνα”, που οδηγεί σε συρρίκνωση της συνολικής παραγωγής του καυσίμου κατά 10% στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της McDonald’s εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλά ενεργειακά κόστη θα ”κόψουν την όρεξη” των καταναλωτών.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η General Motors, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να εμφανίσει για τον προηγούμενο μήνα πτώση πωλήσεων κατά 9,2%, αλλά και η Ford Motor παρά το γεγονός ότι παρουσίασε για τον Αύγουστο αύξηση πωλήσεων κατά 6,3%.

Στο επίκεντρο της προσοχής ήταν οι τίτλοι εταιριών του λιανικού εμπορίου. Υποχώρησαν οι μετοχές των Limited Brands Inc. και Federated Department Stores οι πωλήσεις των οποίων για τον Αύγουστο απογοήτευσαν.

Οριακά ενισχύθηκε η μετοχή της Wal-Mart η οποία ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 3,3% τον Αύγουστο, ωστόσο προειδοποίησε για πιέσεις στις πωλήσεις Σεπτεμβρίου λόγω των επιπτώσεων του τυφώνα ”Κατρίνα” αλλά και των υψηλών πετρελαϊκών τιμών.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Caterpillar καθώς οι επενδυτές αναμένουν ενίσχυση των εργασιών της εταιρίας ως συνέπεια των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα ”Κατρίνα”.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Chiron Corp μετά την είδηση ότι η ελβετική Novartis, που κατέχει το 42,2% της εταιρίας, προσφέρει 4,5 δισ. δολάρια σε μετρητά ή 40 δολ. ανά μετοχή προκειμένου να εξαγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 0,19% στα 10,42 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1,20% στα 7,61 δολάρια. Κέρδη 2,54% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 31,10 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.459,63 μονάδες με απώλειες 0,21%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,19%, στις 2.147,90 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,10%, στις 1.221,59 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 5.328,50 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,27% στις 4.842,94 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 0,56% και διαμορφώθηκε στις 4.424,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v