Yahoo: Βοήθεια σε καταδίκη δημοσιογράφου στην Κίνα

Μια ένωση του χώρου των media κατηγορεί τη Yahoo, το αμερικανικό portal Διαδικτύου, ότι βοήθησε τις κινεζικές αρχές στην καταδίκη και την 10ετή κάθειρξη δημοσιογράφου της χώρας, επιτρέποντάς τους να εντοπίσουν τα e-mails που έφυγαν από τον υπολογιστή του.

των ρεπόρτερ των ”Financial Times”

Μια ένωση του χώρου των media κατηγορεί τη Yahoo, το αμερικανικό portal Διαδικτύου, ότι βοήθησε τις κινεζικές αρχές στην καταδίκη ενός δημοσιογράφου της χώρας, επιτρέποντάς τους να εντοπίσουν τα e-mails που έφυγαν από τον υπολογιστή του.

Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, μια ένωση δημοσιογράφων με έδρα το Παρίσι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι ο Shi Tao, δημοσιογράφος του Contemporary Business News, μιας περιοδικής έκδοσης στην Κίνα, καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση τον Απρίλιο επειδή έστειλε σε ξένους ένα e-mail που οι κινεζικές αρχές θεωρούν ότι περιείχε κρατικά μυστικά. Ο κ. Shi έστειλε με mail σε ξένα website τις σημειώσεις του πάνω σε ένα memo της κινεζικής κυβέρνησης για τη 15η επέτειο των εκδηλώσεων στην Πλατεία Τιενανμέν.

Η ένωση επισημαίνει ότι η καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση του κ. Shi επικαλείται ”πληροφορίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Ιnternet”, οι οποίες δόθηκαν από τη Yahoo Holdings, τη θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας στο Hong Kong. Αυτές οι πληροφορίες βοήθησαν τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν τα e-mails που στάλθηκαν από τον κ. Shi, όπως τονίζει η ένωση.

Η Pauline Wong, εκπρόσωπος της Yahoo στο Hong Kong, δήλωσε: ”Εξετάζουμε ακόμη το ζήτημα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή”. Ένας εκπρόσωπος της μητρικής εταιρίας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι θα εκδοθεί σύντομα διευκρινιστική ανακοίνωση.

Οι κατηγορίες εναντίον της Yahoo εγείρουν το ερώτημα του πόσο πρόθυμες είναι οι αμερικανικές εταιρίες Ιnternet, οι οποίες επιθυμούν διακαώς να αναπτυχθούν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, να συνεργαστούν με τις κινεζικές αρχές για να κερδίσουν την εύνοιά τους και τις νομοθετικές εγκρίσεις για δραστηριοποίηση στη χώρα. H κινεζική αγορά Ιnternet είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο σε χρήστες και προβλέπεται να αναπτυχθεί σε 120 εκατομμύρια χρήστες έως το τέλος του έτους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v