Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Κέρδη λόγω πετρελαίου και αναβαθμίσεων

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών κάτω των 65 δολ. και οι αναβαθμίσεις μετοχών όπως η McDonald’s, η Hewlett-Packard και η JP Morgan Chase, ”στήριξαν” τη Wall Street που ”έκλεισε” με κέρδη, ενώ αντιστάθμισαν τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία. Κέρδη στην Ευρώπη, κοντά στις 5.000 ο DAX.

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών κάτω των 65 δολ. και οι αναβαθμίσεις μετοχών όπως η McDonald’s, η Hewlett-Packard και η JP Morgan Chase, ”στήριξαν” τη Wall Street που ”έκλεισε” με κέρδη, ενώ αντιστάθμισαν τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία. Κέρδη στην Ευρώπη, κοντά στις 5.000 ο DAX.

Ειδικότερα, οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” σημείωσαν υποχώρηση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και διαμορφώθηκαν κάτω και από το επίπεδο των 65 δολ. ανά βαρέλι καθώς απελευθερώνονται στρατηγικά αποθέματα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αμερικανική αγορά μετά την καταστροφή από τον τυφώνα ”Κατρίνα”.

Στο μέτωπο των macro, οι αμερικανικές επιχειρήσεις εμφανίζουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας στο β’ τρίμηνο, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του μεγέθους από το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Ο δείκτης παραγωγικότητας β’ τριμήνου ενισχύθηκε κατά 1,8% στο β’ τρίμηνο έναντι αύξησης 2,2% στο πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 2,1%. Στο ίδιο διάστημα, κατά 2,5% ενισχύεται το εργασιακό κόστος, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 1,4%.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, χωρίς ωστόσο δραματικές αλλαγές στην πορεία της αγοράς, τέθηκαν και τα σχόλια του προέδρου της Fed του Σικάγο Michael Moskow, ο οποίος επισήμανε ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις ”κατάλληλες” αυξήσεις επιτοκίων παρά το γεγονός ότι ο τυφώνας ”Κατρίνα” ενδεχομένως να κάμψει προσωρινά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ κατά το τρέχον έτος.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της McDonald’s μετά την αναβάθμιση της σύστασης της Bear Sterns σε outperform από peer perform.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Hewlett-Packard, για τον οποίο η UBS αναβάθμισε τη σύσταση της σε buy από neutral βάσει προσδοκιών για καρπούς από το πρόγραμμα περικοπών. ”Παρά το γεγονός ότι η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 30% εφέτος, θεωρούμε ότι βρίσκεται στο μέσον της ανοδικής της τροχιάς”, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Θετική η εικόνα της μετοχή της JP Morgan Chase, μετά την αναβάθμιση από την Piper Jaffray σε outperform από market perform.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Pfizer, οδηγώντας υψηλότερα και άλλες μετοχές του κλάδου υγείας, μετά την έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ η οποία έκρινε ως ”αποδεκτή” την ειδική συσκευή της εταιρίας για την εισπνοή του σκευάσματος Exubera.

Μικρά κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Apple Computer εν αναμονή του νέου κινητού τηλεφώνου που θα παρουσιάσει από κοινού με τη Motorola.

Υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της Hibernia Corp. με αφορμή την είδηση ότι η Capital One Financial Corp. μείωσε το ποσό που θα διαθέσει για την τράπεζα κατά 350 εκατ. δολ. λόγω των ζημιών στις δραστηριότητές της στη Ν. Ορλεάνη από τον τυφώνα.

Πτώση σημείωσε η μετοχή της McCormick & Co. η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο σύνολο του 2005 στα 1,58-1,62 δολ. ανά μετοχή έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για κέρδη 1,66-1,70 δολαρίων.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Altera η οποία περιέκοψε τις προβλέψεις της για το μικτό περιθώριο κέρδους λόγω χαμηλότερων πωλήσεων ”ακριβών” μικροτσίπ.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,78% στα 10,51 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,25%, στα 7,84 δολάρια. Απώλειες 3,98% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,70 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.633,50 μονάδες με κέρδη 0,42%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,24%, στις 2.172,03 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,24%, στις 1.236,36 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,13% στις 5.365,90 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 4.988,14 μονάδες με κέρδη 0,40%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,30% στις 4.486,19 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v