Federal Reverse;

Πόσο πιθανό είναι να παραμείνουν αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου; Το λογοπαίγνιο στον τίτλο του άρθρου υποδηλώνει τις αυξημένες προσδοκίες στις αγορές ότι η Federal Reserve ενδέχεται να διακόψει την τροχιά σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, λόγω του τυφώνα ”Κατρίνα” αλλά και των υψηλών πετρελαϊκών τιμών.

του Philip Coggan

Η επισκόπηση του Institute of Supply Management έδειξε ότι ο κλάδος υπηρεσιών στις ΗΠΑ παραμένει σε καλή κατάσταση. Αυτό θα ενισχύσει τη θέση αυτών που θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει τις επιπτώσεις του τυφώνα ”Κατρίνα” αλλά και των υψηλών πετρελαϊκών τιμών.

Όμως, εάν η οικονομία των ΗΠΑ είναι τόσο ισχυρή, γιατί θα έπρεπε η Federal Reserve να διακόψει την τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στη χώρα; Οι χρηματιστηριακές αγορές ορθοπόδησαν μετά τον τυφώνα λόγω της άποψης ότι η Fed θα αλλάξει την τακτική της.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα futures των Fed funds θέτουν πιθανότητα 22% στο ενδεχόμενο να παραμείνουν αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου, έναντι πιθανότητας 4% μια ημέρα πριν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα.

Έχουν σημειωθεί μεταβολές στην πολιτική της Fed στο παρελθόν, ιδίως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Όμως, σε γενικές γραμμές οι κεντρικές τράπεζες τείνουν να ακολουθούν μια μετριασμένη προσέγγιση, θεωρώντας ότι οι αγορές και οι οικονομίες επωφελούνται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εάν η νομισματική είναι ξεκάθαρη και διαφανής.

Η επισκόπηση στον κλάδο των υπηρεσιών ενδέχεται να εμφυσήσει στη Fed την πεποίθηση ότι μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Η ανάκαμψη του δολαρίου αλλά και η βελτίωση των ομολογιακών αποδόσεων δείχνουν να αντανακλούν περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Όμως η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 141 μονάδες σε μια συνεδρίαση, με τους επενδυτές να δείχνουν ανακουφισμένοι από τις ενδείξεις οικονομικής ισχύος. Η αγορά ”έτρεξε” αρχικά βάσει της πεποίθησης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στάσιμα και μετά, ”έτρεξε” και πάλι όταν φάνηκε περισσότερο πιθανό να συνεχιστούν οι αυξήσεις από τη Fed.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές είναι οτιδήποτε άλλο από αισιόδοξοι, ό,τι κι αν λένε οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες κλίματος. Ίσως αυτό αντανακλά την πεποίθηση ότι τα πιθανά οικονομικά προβλήματα είναι ήδη αποτιμημένα. Ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί κατά μόλις 2% στο έτος.

Οι περισσότεροι αναλυτές χρησιμοποιούν μοντέλα που συγκρίνουν τις σχετικές αποτιμήσεις ομολόγων και μετοχών και αυτά δείχνουν ”φθηνές” τις μετοχές στην παρούσα φάση. Οι ανησυχίες ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι ακριβές σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη, δεν εισακούγονται στην παρούσα φάση από τους επενδυτές.

* Ο τίτλος του άρθρου αποτελεί λογοπαίγνιο, όπου αντικαθίσταται το όνομα της κεντρικής τράπεζας (Reserve) από τη λέξη reverse, για να υποδηλώσει τις προσδοκίες της αγοράς για ”στροφή” στην πολιτική της Fed και διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v