Γιατί αυτονομήθηκαν οι ευρωαγορές από τη Wall;

Για πολύ καιρό, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έτειναν να ζουν στη σκιά της Wall Street. Όπως επισημαίνει η Merrill Lynch, οι μηνιαίες μεταβολές στις ευρωαγορές ήταν δυνατόν να εξηγηθούν με βάση τρεις παράγοντες: το δείκτη S&P, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ωστόσο, εφέτος, τα πράγματα άλλαξαν, με την Ευρώπη να υπεραποδίδει έναντι των ΗΠΑ κατά 15% περίπου. Γιατί συνέβη και θα διατηρηθεί αυτή η τάση;

του Philip Coggan

Για πάρα πολύ καιρό, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έτειναν να ζουν στη σκιά της Wall Street. Όταν η αμερικανική αγορά κινούνταν ανοδικά, το ίδιο έκαναν και οι ευρωαγορές, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Όταν η Νέα Υόρκη υποχωρούσε, οι αγορές της Ευρώπης συμπαρασύρονταν.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, οι μηνιαίες μεταβολές στις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν δυνατόν να εξηγηθούν στο 99% των περιπτώσεων με βάση τρεις παράγοντες: το δείκτη S&P, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Όμως εφέτος οι δύο αγορές αποσυνδέθηκαν. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τις αμερικανικές κατά 15% περίπου.

Η Merrill Lynch δίνει μια σειρά πιθανών εξηγήσεων γι’ αυτή τη μεταβολή. Η πρώτη είναι ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν παραμείνει στάσιμα για μεγάλη χρονική περίοδο, ενώ στις ΗΠΑ η Federal Reserve έχει προχωρήσει σε 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Σε γενικές γραμμές, οι χρηματιστηριακές αγορές αντιπαθούν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Επιπροσθέτως, οι ευρωπαϊκοί τίτλοι διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές, οπότε θα πρέπει να ”τρέξουν” για να ευθυγραμμιστούν.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν μεγαλύτερες σταθμίσεις σε μετοχές επιχειρήσεων εμπορευμάτων, όπως πετρελαϊκές επιχειρήσεις και μεταλλουργικές επιχειρήσεις, σε σχέση με τη Wall Street. Αυτές οι μετοχές έχουν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις εντός του έτους, χάρη στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των υπόλοιπων εμπορευμάτων.

Ωστόσο, η υπεραπόδοση της Ευρώπης ενδέχεται να αντιμετωπιστεί και ως έκπληξη. Ενώ τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα εμφανίζουν στοιχεία βελτίωσης, οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι αξιοσημείωτα αδύναμες σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η Merrill Lynch θεωρεί ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση θα αντιστραφεί και οι ευρωαγορές θα υποαπoδώσουν σε σχέση με τη Wall Street στο προσεχές διάστημα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v