Θα αποδώσουν οι μετοχές ενέργειας και το 2006;

Ο David Kostin της Goldman Sachs επισημαίνει ότι από το 1974 κανένας κλάδος δεν κατέγραψε τις καλύτερες αποδόσεις στον S&P για τρία συνεχόμενα έτη. Μόλις τρεις φορές στην ιστορία κάποιος κλάδος κυριάρχησε για δύο συνεχόμενα έτη στην αγορά. Μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια υπεραπόδοσης, τι θα κάνει ο ενεργειακός κλάδος το 2006;

του Philip Coggan

Ο ενεργειακός κλάδος έχει αποδώσει πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες εφέτος, βοηθούμενος από την ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών. Βρίσκεται στην τελική ευθεία για να χαρακτηριστεί ως ο κλάδος με τις καλύτερες αποδόσεις στον S&P 500 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο David Kostin της Goldman Sachs επισημαίνει ότι από το 1974 κανένας κλάδος δεν κατέγραψε τις καλύτερες αποδόσεις στον S&P για τρία συνεχόμενα έτη. Μόλις τρεις φορές στην ιστορία κάποιος κλάδος κυριάρχησε για δύο συνεχόμενα έτη στην αγορά -η ενέργεια το 1979 και το 1980, η πληροφορική το 1998 και το 1999 και τα καταναλωτικά προϊόντα τη διετία 1985-1986.

Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, οι επενδυτές που έριξαν και τρίτη φορά το ζάρι υπέστησαν βαριές απώλειες. Οι ενεργειακές μετοχές κατέρρευσαν το 1981 μαζί με την τιμή του πετρελαίου, ενώ οι μετοχές πληροφορικής δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από το σκάσιμο της ”φούσκας” των dotcom το 2000. Ωστόσο, τα καταναλωτικά προϊόντα κράτησαν καλά και το 1987. Στην πραγματικότητα, ο κλάδος υπεραπέδωσε της αγοράς για οκτώ συνεχόμενα έτη, από το 1984 έως το 1991.

Οι επενδυτές τάσεων (momentum investors), οι οποίοι τείνουν να αγοράζουν τις μετοχές με τις μεγαλύτερες αποδόσεις, είχαν δύσκολο έργο. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι αποδοτικό να αγοράζεις τις μετοχές που σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις την προηγούμενη χρονιά. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο κλάδος με τις καλύτερες αποδόσεις στο προηγούμενο έτος υποαποδίδει σε σχέση με την αγορά στα 2/3 των περιπτώσεων.

Όμως κάποιοι κλάδοι έχουν υπεραποδώσει έναντι της αγοράς για αρκετά συνεχόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Kostin, υπάρχουν 18 περιπτώσεις κλάδων που υπεραπέδωσαν έναντι της αγοράς για τρία συνεχόμενα χρόνια, και 9 περιπτώσεις που το σερί κράτησε ακόμα περισσότερο.

Ένα τέτοιο σερί πραγματοποίησε ο ενεργειακός κλάδος στην περίοδο 1976-1980 και μια ακόμη φορά στην περίοδο 1987-1990. Ο Kostin θεωρεί ότι οι ενεργειακές μετοχές οδεύουν προς μια ακόμη εκτεταμένη περίοδο υπεραπόδοσης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v