Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια και Ρίτα πλήττουν Wall και ευρωαγορές

Οι έντονες ανησυχίες των επενδυτών για την επικείμενη προσέγγιση του Περσικού Κόλπου από τον τυφώνα Ρίτα προκαλούν νέα εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών, ασκώντας πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στις ευρωαγορές, που αποτυπώνουν και τη χθεσινή απόφαση για αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Στη Γερμανία, η πολιτική αβεβαιότητα οδηγεί το δείκτη Dax σε ισχυρές απώλειες.

Οι έντονες ανησυχίες των επενδυτών για την επικείμενη προσέγγιση του Περσικού Κόλπου από τον τυφώνα Ρίτα προκαλεί νέα εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών, ασκώντας πιέσεις στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Ειδικότερα, η καταιγίδα Ρίτα αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4, με ανέμους ταχύτητας πλέον των 135 μιλίων την ώρα, τη στιγμή που οδεύει ολοταχώς προς τον Κόλπο του Μεξικό, έδρα του 25% της αμερικανικής παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου.

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί ανησυχίες για καταστροφές αντίστοιχες αυτών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα και οδηγεί την βραχυπρόθεσμη τιμή του ”μαύρου χρυσού” υψηλότερα κατά 2,55%. Το πετρέλαιο τιμάται στα 67,91 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και στα 65,55 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου.

Ωστόσο, η ενίσχυση της πετρελαϊκής τιμής στηρίζει τους τίτλους των ενεργειακών μετοχών, με τη μετοχή της ExxonMobil να ενισχύεται κατά 1% στα 65 δολάρια.

Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τον τίτλο της Intel, ο οποίος σημειώνει κέρδη 1,3% στο άνοιγμα, ενώ είναι και η πιο δραστήρια μετοχή στην πλατφόρμα Instinet, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Merrill Lynch σε buy από neutral, η οποία αποδίδεται στην ελκυστική αποτίμηση.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για την Intel δεν διαχέεται στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς ο αναλυτής Joseph Osha υποβάθμισε τη σύστασή του για την ανταγωνιστική Advanced Micro Devices λόγω αποτίμησης, καθώς η μετοχή της εταιρίας ημιεπεξεργαστών έχει ενισχυθεί κατά 60% από τον Απρίλιο.

Ενδιαφέρον καταγράφεται και στη μετοχή της Morgan Stanley, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δείχνουν μείωση των καθαρών κερδών κατά 83% αλλά, εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα στοιχεία, η κερδοφορία της ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.434,05 μονάδες με απώλειες 0,44%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,42%, στις 2.122,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,30%, στις 1.217,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές που αποτιμούν τη χθεσινή απόφαση για τα επιτόκια από τη Federal Reserve, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,55% στις 5.386,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 1,09% στις 4.482,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.886,08 μονάδες με σημαντικές απώλειες 1,52%, καθώς οι επενδυτές τιμωρούν την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v