Ο ”αντάρτης” της Fed, τα επιτόκια και οι αναλυτές

Οι αναλυτές που παρακολουθούν τη Fed υποβάθμισαν τη σημασία της αρνητικής ψήφου στη Federal Open Market Committee, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να υποδηλώνει ότι έχει δουλειά ακόμη για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Τι άλλαξε στη φρασεολογία και ποια η σημασία της μεταβολής.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Οι αναλυτές που παρακολουθούν τη Fed υποβάθμισαν τη σημασία μιας αρνητικής ψήφου στη Federal Open Market Committee, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να υποδηλώνει ότι έχει δουλειά ακόμη για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

H FOMC αύξησε τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, και αναγνώρισε την ενισχυμένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές μετά τον τυφώνα ”Κατρίνα”. Όμως δεν υπήρξε κάποια ένδειξη για επερχόμενη διακοπή, καθώς η Επιτροπή επισημαίνει ότι μετά την αύξηση της Τρίτης η νομισματική πολιτική παραμένει ”φιλόξενη” και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια ”με μετριασμένο ρυθμό”.

Ο Mark Olson, ένας κυβερνήτης της Fed που είναι περισσότερο γνωστός ως τραπεζικός παρά ως οικονομολόγος, στράφηκε εναντίον του Alan Greenspan, του προέδρου της Federal Reserve, ψηφίζοντας να παραμείνουν τα επιτόκια ως έχουν.

”Η στάση του Olson δεν αποτελεί ένδειξη διχασμού και ορισμένες από τις περιφερειακές τράπεζες ίσως δυσκολεύτηκαν να ζητήσουν αύξηση αμέσως μετά τον τυφώνα, αλλά υποθέτω ότι θα ευθυγραμμιστούν πριν από την επόμενη κίνηση”, επισημαίνει ο Richard Berner, οικονομολόγος της Morgan Stanley. ”Δεν έδωσαν κάποια ένδειξη διακοπής, αν και, φυσικά, μπορούν να το κάνουν στο μέλλον”.

Ο Ethan Harris, οικονομολόγος της Lehman Brothers, αναφερόμενος στην ”ανταρσία” του κ. Olson επεσήμανε: ”Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι σημαντικές και συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως τον Ιανουάριο, οδηγώντας τα στο 4,5%”.

Αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,75%, υποδηλώνοντας ότι έπονται αυξήσεις επιτοκίων και επικεντρωνόμενη στους πληθωριστικούς κινδύνους και όχι στην ανάπτυξη, η FOMC δεν αφήνει περιθώριο σφάλματος αναφορικά με το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία της. Σε μια ελάχιστη μεταβολή στη φρασεολογία, αντί να αναφέρει ότι ο πληθωρισμός είναι ”αρκετά συγκρατημένος”, αρκέστηκε να επισημάνει ότι είναι ”συγκρατημένος”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v