Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις με τα βλέμματα στο πετρέλαιο

Απώλειες καταγράφει η Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν επικεντρωμένοι στις τιμές του ”μαύρου χρυσού” που ενισχύονται λόγω της επικείμενης προσέγγισης του Περσικού Κόλπου από τον τυφώνα Ρίτα. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Απώλειες καταγράφει η Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν επικεντρωμένοι στις τιμές του ”μαύρου χρυσού” που ενισχύονται λόγω της επικείμενης προσέγγισης του Περσικού Κόλπου από τον τυφώνα Ρίτα. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η καταιγίδα Ρίτα αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 4, με ανέμους ταχύτητας πλέον των 135 μιλίων την ώρα, τη στιγμή που οδεύει ολοταχώς προς τον Κόλπο του Μεξικό, έδρα του 25% της αμερικανικής παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ανησυχίες για καταστροφές αντίστοιχες αυτών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα και νωρίτερα οδήγησε την τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη πάνω και από τα 68 δολ. ανά βαρέλι. Ωστόσο η ανακοίνωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων ανέκοψε ελαφρώς το ανοδικό ράλι των τιμών του εμπορεύματος.



Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 300.000 βαρέλια στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 308,1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 195,4 εκατ. βαρέλια.

Υπό πίεση παραμένουν για μία ακόμη ημέρα μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου με τον κλάδο να καταγράφει συνολικά τις τελευταίες επτά ημέρες πτώση 8,6% παρουσιάζοντας τη χειρότερη εικόνα από τον Οκτώβριο του 2002. Πτωτικά κινούνται οι τίτλοι των Sears, Office Depot και Wal-Mart.

Αντίθετα, η άνοδος του πετρελαίου ευνοεί μετοχές όπως η Valero Energy και η Sunoco Inc.

Υποχωρεί ο τίτλος της Morgan Stanley έχοντας απολέσει τα αρχικά κέρδη του. Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα που δείχνουν μείωση των καθαρών κερδών κατά 83% αλλά, εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα στοιχεία, η κερδοφορία ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αρνητική η εικόνα της μετοχής της Avon Products, η οποία αναθεώρησε πτωτικά τους στόχους της όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2005 λόγω των συνεπειών από τον τυφώνα ”Κατρίνα”.

Πτωτικά κινούνται οι τίτλοι των New York Times και Knight Ridder, που ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Fedex Corp. η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2006, ενώ τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.418 μονάδες με απώλειες 0,60%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,63% στις 2.117 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,48% στις 1.215 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,86% στις 5.369,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,77% στις 4.875,22 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,41% στις 4.468,06 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v