Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Κέρδη με οδηγό τις μετοχές τεχνολογίας

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εταιριών όπως η IBM και η Merrill Lynch ενίσχυσαν την αισιοδοξία για την εταιρική κερδοφορία, με τον κλάδο τεχνολογίας να οδηγεί την άνοδο. Άνοδος σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, υποχώρηση στο Λονδίνο.

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εταιριών όπως η IBM και η Merrill Lynch ενίσχυσαν την αισιοδοξία για την εταιρική κερδοφορία, με τον κλάδο τεχνολογίας να οδηγεί την άνοδο. Άνοδος σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, υποχώρηση στο Λονδίνο.

”Θα δούμε αρκετά καλούς ρυθμούς αύξησης κερδών” σχολίασε ο Olgerd Eichler, στέλεχος της Union Investment GmbH στη Φρανκφούρτη. ”Από ό,τι φαίνεται οι προοπτικές των τεχνολογικών μετοχών έχουν βελτιωθεί” πρόσθεσε.

Στο μέτωπο των macro, αμετάβλητος παρέμεινε ο αριθμός νέων κατοικιών τον Ιούνιο ο οποίος σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 2.004.000. Αν και οι νέες κατοικίες ήταν λιγότερες από τα 2.070.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά εξακολουθεί να κινείται.

Στην αισιοδοξία των επενδυτών συνέβαλε και η έρευνα της Merrill Lynch σε 273 διαχειριστές κεφαλαίων που κατέδειξε ότι οι προσδοκίες για την οικονομική και εταιρική ανάπτυξη βελτιώθηκαν.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της IBM καθώς η κερδοφορία της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 1,12 δολάρια ανά μετοχή ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 1,14 δολαρίων. Τα αποτελέσματα του κολοσσού συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον δίνοντας σημαντική ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο.

Ώθηση στον κλάδο των χρηματιστηριακών έδωσε η ανοδική κίνηση του τίτλου της Merrill Lynch. Η εταιρία εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,14 δολαρίων έναντι των 1,08 δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Intel και Yahoo που ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Κέρδη και για την Caterpillar που ανακοινώνει τα αποτελέσματά της στις 21 Ιουλίου.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την International Paper η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την πώληση μονάδων της προκειμένου να συγκεντρώσει ποσό ύψους 8-10 δισ. δολαρίων για τη μείωση του δανεισμού της.

Θετική η εικόνα της Johnson & Johnson η οποία παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή 93 σεντς ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών για 91 σεντς.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Hewlett-Packard η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή 14.500 θέσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη από το 2002.

Υποχώρησε η μετοχή της Lucent Technologies η οποία εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο κέρδη ανά μετοχή 5 σεντς έναντι πρόβλεψης για κέρδη 4 σεντς.

Αρνητική η εικόνα της Citigroup η οποία υποβαθμίστηκε από τις Merrill Lynch και Bear Sterns μετά την ανακοίνωση κερδών που αν και αυξημένα δεν ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Wachovia Corp. παρά το γεγονός ότι η τράπεζα εμφάνισε αύξηση κερδών κατά 32% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 4,35%, στα 10,07 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 3,23%, στα 7,36 δολάρια. Ανοδος 0,17% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,95 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,68% στις 10.646,56 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nadsaq κινήθηκε ανοδικά κατά 1,32% στις 2.173,18 μονάδες, ενώ ο S&P αποκόμισε κέρδη 0,67% στις 1.229,35 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,24% στις 5.201,50 μονάδες, ενώ αντίθετα ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 4.770,54 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο κατά 1,39% στις 4.424,25 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v