Το ”καπέλο” των κερδοσκόπων στο πετρέλαιο

Οι κερδοσκόποι ”οσμίστηκαν” ευκαιρία και οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου σε αυτά τα ύψη ή προσελκύστηκαν από την ενεργειακή αγορά λόγω των θεμελιωδών μεγεθών; Έγκριτοι αναλυτές προσπαθούν να προσδιορίσουν το fair value του ”μαύρου χρυσού”. Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν το NYMEX στα 25 δολάρια το βαρέλι;

του Stephen Schurr

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η πρόσφατη ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών οφείλεται κατά πολύ σε έργο κερδοσκόπων που αποκομίζουν κέρδη εις βάρος του πλανήτη.

Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 58 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης μετά την ανακοίνωση για αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων. Ωστόσο, το ερώτημα που ταλανίζει την ολοένα και αυξανόμενη κατηγορία επενδυτών που παρακολουθούν στενά την τιμή του ”μαύρου χρυσού” στην τρέχουσα συγκυρία είναι: Τι κομμάτι από την τρέχουσα τιμή μπορεί να αποδοθεί σε κερδοσκόπους;

Ο Mike Rothman της ISI Group προσπάθησε να απαντήσει στο κρίσιμο αυτό ερώτημα σε έκθεση που δημοσίευσε εντός της εβδομάδας. Τοποθετεί το μέγεθος στα 18-20 δολάρια ανά βαρέλι, το οποίο αποδίδει σε ”κερδοσκόπους που κυνηγούν το πετρέλαιο”.

Βάσει των υπολογισμών του κ. Rothman, η τιμή του West Texas Intermediate Crude -το πετρέλαιο αναφοράς, Nymex- θα έπρεπε να διαμορφώνεται περί τα 25 δολάρια, αν και επισημαίνει ότι ένα υψηλότερο επίπεδο τιμής δικαιολογείται από παράγοντες όπως η ικανότητα διύλισης των μελών του OPEC και ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης.

Για άλλους, ωστόσο, αυτοί οι υπολογισμοί είναι γελοίοι. Στην πραγματικότητα, πολλοί αναλυτές διστάζουν να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος ή προσαρμόστηκαν αργοπορημένα στα νέα δεδομένα των υψηλών πετρελαϊκών τιμών. Η ευκολότερη εξήγηση ήταν οι κινήσεις των κερδοσκόπων.

Ωστόσο, ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο να κοιτάξουμε πίσω από τους κερδοσκόπους, την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κρίσιμη ερώτηση γίνεται: Τα hedge funds είναι αυτά που οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου σε αυτά τα ύψη ή προσελκύστηκαν από την ενεργειακή αγορά λόγω των θεμελιωδών μεγεθών;

”Φυσικά, και εδώ υπάρχει ελεύθερο πεδίο για υποθέσεις. Πολλά hedge funds πυροβολούν οτιδήποτε κινείται”, επισημαίνει ο Jim Melcher, διαχειριστής hedge fund της Balestra Capital. ”Κινείται η τιμή της σόγιας; Σπεύδουν να το αξιοποιήσουν ακόμη κι αν τα hedge funds δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη σόγια από τα κόπρανα του σκύλου”.

Ενώ η τιμή του πετρελαίου χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα τα τελευταία χρόνια, κάτι που δείχνει κερδοσκοπικές κινήσεις, έχει αναρριχηθεί σταδιακά από τα 20 στα 60 δολάρια το βαρέλι. Οι επικριτές θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τους κερδοσκόπους ότι είναι κοντόφθαλμοι, αλλά είναι επίσης πιθανό, οι επικριτές να μην κάνουν ένα βήμα πίσω για να δουν την ευρύτερη εικόνα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v