Η πτώση τιμών ανοίγει νέες αγορές για τα PC

Η πτώση στις τιμές των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών προσέλκυσε νέους αγοραστές στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και προκάλεσε απρόσμενη εκτίναξη στις παγκόσμιες πωλήσεις PC κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2005, μια τάση που θα συμβάλει σε σταθερή ανάπτυξη του κλάδου.

του Scott Morrison από το Σαν Φρανσίσκο

Η πτώση στις τιμές των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών προσέλκυσε νέους αγοραστές στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και προκάλεσε απρόσμενη εκτίναξη στις παγκόσμιες αποστολές PC κατά το δεύτερο τρίμηνο, μια τάση που θα συμβάλει σε σταθερή ανάπτυξη του κλάδου, ανακοίνωσε η εταιρία ερευνών IDC.

Η IDC αποδίδει την -μεγαλύτερη από την αναμενόμενη- αύξηση στις διεθνείς πωλήσεις PC κατά 16,6% στη δυναμική ζήτηση για φορητούς υπολογιστές και στην πτώση τιμών για τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Η IDC τον Μάιο είχε κάνει την πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν 12,3% στο εξεταζόμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές επί μακρόν πίστευαν ότι ο τρέχων κύκλος ανάπτυξης οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες υπολογιστών αναβαθμίζουν τους παλαιούς κομπιούτερ τους ή αλλάζουν σε φορητούς υπολογιστές.

Αλλά η IDC, όπως και η ανταγωνιστική της Gartner, εκτιμούν ότι τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μεγέθη οφείλονται στην εκτίναξη του αριθμού των νέων χρηστών σε διάφορες αναδυόμενες αγορές.

Οι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι τα πρόσφατα κέρδη στις πωλήσεις PC θα υποχωρούσαν καθώς οι ιδιοκτήτες θα τελείωναν με τις αναβαθμίσεις. Αλλά ο αναλυτής της IDC, Loren Loverde, αναφέρει ότι η αύξηση στους νέους χρήστες μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πάντως ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την ανατολική Ευρώπη, αν και καλύτερη από την αναμενόμενη, δεν θα είναι αρκετή ώστε να ισοφαρίσει την προβλεπόμενη επιβράδυνση στην αγορά αντικατάστασης ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία καταλαμβάνει το 65%-70% των διεθνών αποστολών PC.

Η IDC αναφέρει ότι οι αποστολές στην Ασία, πλην της Ιαπωνίας, κινούνται στην κλίμακα του 13%-14% τα τελευταία χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις αυξήθηκαν 17%-19% στο εξεταζόμενο τρίμηνο.

Η Gartner εκτιμά ότι οι αποστολές PC αυξήθηκαν 17% στην Ασία, 25% στη Λατινική Αμερική και 19% στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v