SEC: Στο μικροσκόπιο οι συγχωνεύσεις NYSE, Nasdaq

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν μια εξονυχιστική και απρόσμενη έρευνα στις συγχωνεύσεις που έχουν προτείνει οι αγορές New York Stock Exchange και Nasdaq, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καθυστερήσουν ή και τελικά να αποτραπούν οι συμφωνίες, ώστε να μην δημιουργηθεί ολιγοπώλιο στην αγορά.

των David Wighton και John Dizard από τη Νέα Υόρκη και Stephanie Kirchgaessner από την Ουάσιγκτον

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν μια εξονυχιστική και απρόσμενη έρευνα στις συγχωνεύσεις που έχουν προτείνει οι αγορές New York Stock Exchange και Nasdaq, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καθυστερήσουν ή και τελικά να αποτραπούν οι συμφωνίες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις έρευνες, η μονάδα αντιμονοπωλιακών ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει θέσει στο μικροσκόπιο αυτές τις συμφωνίες και έχει ζητήσει λεπτομερείς πληροφορίες για πάρα πολλά και απροσδόκητα θέματα.

Η προτεινόμενη συγχώνευση του NYSE με την ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών Archipelago και η προγραμματισμένη εξαγορά του ηλεκτρονικού δικτύου της Instinet από το Nasdaq θα αυξήσουν τα ήδη υψηλά ποσοστά συναλλαγών σε εισηγμένες μετοχές που καταλαμβάνουν τα NYSE και Nasdaq.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου εμφανίζονται να ανησυχούν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα είναι αρκετά δυνατός ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο δημιουργίας ολιγοπωλίου.

Η συμφωνία με το Archipelago θεωρείται πολύ κρίσιμη για το μέλλον του NYSE, καθώς θα του προσφέρει πρόσβαση σε μια ”προχωρημένη” πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στη μετατροπή του σε εισηγμένη επιχείρηση, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό.

Αλλά η προτεινόμενη αυτή συμφωνία, όπως και του Nasdaq, εγείρει τις ανησυχίες για μονοπωλική συμπεριφορά. Εάν αγοράσει το Archipelago, το NYSE, θα προσθέσει 2% στο 80% των συναλλαγών επί των μετοχών του που ήδη κατέχει. Το Nasdaq με την εξαγορά του Instinet θα ανεβάσει το ποσοστό του από 50% το πολύ σε 80%.

Ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, που είναι από τους μεγαλύτερους ”πελάτες” των χρηματιστηρίων, δηλώνουν ότι θα μπορούν εύκολα να στραφούν σε άλλα ταμπλό, εάν αυξηθεί το κόστος στο NYSE και στο Nasdaq.

Μια τέτοια πλατφόρμα είναι το Philadelphia Stock Exchange, που πούλησε μερίδιο 10% στη Merill Lynch τον περασμένο μήνα και συνομιλεί και με άλλες επενδυτικές τράπεζες για πώληση μεριδίων.

Ακόμη και οι πολέμιοι των συμφωνιών εκτιμούν ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες να παρακωλυθούν οι συμφωνίες, αλλά ενδέχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιβάλει κάποιους περιορισμούς, ώστε να βοηθήσει τους ανταγωνιστές, όπως τα περιφερειακά χρηματιστήρια, να ανταγωνιστούν με καλύτερους όρους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v