Wall: Συνεδρίαση με την προσοχή στραμμένη στη Fed

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, περιμένοντας τις αποφάσεις της Federal Reserve στο ζήτημα των επιτοκίων, αλλά κυρίως την ορολογία που θα ακολουθήσει την διαφαινόμενη αύξηση στο 2,75%.

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, περιμένοντας τις αποφάσεις της Federal Reserve στο ζήτημα των επιτοκίων, αλλά κυρίως την ορολογία που θα ακολουθήσει την διαφαινόμενη αύξηση στο 2,75%.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed συνεδριάζει στις 21:15 (ώρα Ελλάδας) και η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75%.

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην συνοδευτική ανακοίνωση σε αναζήτηση ενδείξεων για τη μελλοντική στάση της Fed. Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το εάν θα διατηρηθεί η φράση περί ”μετριασμένων” κινήσεων, με την παραμονή της λέξης να θεωρείται φιλική προς την αγορά και τυχόν δηλώσεις για πιο επιθετική στάση, να επιβεβαιώνουν τις πληθωριστικές ανησυχίες που έχουν αναθερμανθεί.

Νωρίτερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε αύξηση κατά 0,4% το Φεβρουάριο, έναντι ενίσχυσης 0,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούσαν άνοδο ύψους 0,3%, ενώ η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο που σημείωσαν οι πετρελαϊκές τιμές.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall, το ενδιαφέρον στρέφεται στις μετοχές ημιαγωγών μετά τη στήριξη από αναλυτές, αλλά και στις καπνοβιομηχανίες μετά τις έντονες φήμες για μυστική συνάντηση του κλάδου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για επίτευξη διακανονισμού στην αυτεπάγγελτη μήνυση για δημόσια απάτη αναφορικά με τις συνέπειες του καπνίσματος.

Σημαντικές πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η General Motors, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει πλέον του 10% από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και εξέδωσε προειδοποίηση κερδοφορίας για το 2005.

Μια ακόμη εταιρία που συμμετέχει στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, η Alcoa, ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει την απόλυση 2.000 εργαζομένων εντός του έτους, κίνηση που η εταιρία αλουμινίου εκτιμά ότι θα αποφέρει περί τα 45 εκ. δολ. ετησίως.

Στο μέτωπο των αναλυτών, η UBS αναβάθμισε τις τιμές-στόχους της για μια σειρά μετοχών ημιαγωγών και άλλαξε σύσταση για τη μετοχή της National Semiconductor Corp. από ”neutral” σε ”buy”, αποδίδοντας την αισιοδοξία της στις αυξημένες πωλήσεις και παραγγελίες των Texas Instruments και NSM.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.572,05 μονάδες με κέρδη 0,07%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,19%, στις 2.011,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,14%, στις 1.185,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, μεικτές τάσεις εκδηλώνονται στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,20% στις 4.923,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 4.031,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.308,08 μονάδες με κέρδη 0,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v