Τι σηματοδοτεί το sell-off στις αγορές

Οι επενδυτές αναρωτιόνται αν το μαζικό ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας σηματοδοτεί την λήξη ενός μακροχρόνιου ”έρωτα” προς τις κατηγορίες επενδύσεων με ρίσκο και την απαρχή μιας μεταστροφής του ενδιαφέροντος σε λιγότερο ευάλωτες αγορές, ή πρόκειται απλώς για κινήσεις αποκομιδής κερδών. Τι λένε οι αναλυτές και πώς συνδέονται οι τρέχουσες τάσεις με τα αμερικανικά επιτόκια.

της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη

Οι επενδυτές αναρωτιόνται αν το μαζικό ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας σηματοδοτεί την λήξη ενός μακροχρόνιου ”έρωτα” προς τις κατηγορίες επενδύσεων με ρίσκο και την απαρχή μιας μεταστροφής του ενδιαφέροντος σε λιγότερο ευάλωτες αγορές.

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών υπέστησαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ξεπούλημα από τον περυσινό Μάιο, ενώ οι αγορές ομολόγων υψηλής απόδοσης ”τρόμαξαν” από την προειδοποίηση κερδοφορίας της General Motors και το ολίσθημά της προς την κατηγορία κερδοσκοπικής αξιολόγησης.

Το κόστος δανεισμού ήταν ασυνήθιστα χαμηλό το τελευταίο διάστημα καθώς έντονη ζήτηση για ομολογίες υψηλότερης απόδοσης και υψηλότερου κινδύνου είχαν κρατήσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα. Οι κλυδωνισμοί της προηγούμενης εβδομάδας ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα καθώς υποχώρησαν οι τιμές, γεγονός που ενδέχεται να σηματοδοτεί την λήξη της εποχής του φθηνού δανεισμού για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Πρόσφατα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στα υψηλά οκταμήνου του 4,59%, καθώς οι συνεχόμενες ενδείξεις ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων έχουν προκαλέσει σπέκουλα ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο πιο επιθετικής στάσης στο μέτωπο των επιτοκίων, σταματώντας την ορολογία περί ”μετριασμένων” αυξήσεων.

Η Fed συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 ακόμη μονάδες βάσης στο 2,75%. Ορισμένοι traders πιστεύουν ότι η ξεκάθαρη στάση της Fed στις μακροπρόθεσμες προθέσεις της έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο ακόμη και αφότου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε να ενισχύει τα επιτόκια πέρυσι τον Ιούνιο.

”Ξεκαθαρίζοντας ότι κινούνται με μετριασμένο ρυθμό, ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκτιμήσει το επίπεδο του κινδύνου και το πότε θα πλήξει τις επενδύσεις του”, επισημαίνει ένας trader ομολόγων στη Νέα Υόρκη. ”Τώρα πλέον τα πράγματα δεν είναι τόσο σίγουρα και αυτό ακριβώς είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα”.

Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι κλυδωνισμοί της περασμένης εβδομάδας αφορούν αποκομιδή κερδών από hedge funds και άλλους ενεργούς ”παίκτες”. Ο Peter O’ Malley, επικεφαλής πιστωτικών αγορών της ABN Amro, δήλωσε: ”Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν πανικοβλήθηκαν. Ήταν γρήγορα χρήματα και είναι η δουλειά τους να μπαίνουν και να βγαίνουν έτσι από τις αγορές”.

Ο Kingman Penniman, πρόεδρος της KDP Investment Advisors, τόνισε: ”Όταν αυξάνονται τα επιτόκια, πλήττονται οι κατηγορίες επενδύσεων που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επενδυτές γίνονται πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους”.



© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v