Σε ναδίρ μετοχές και ομόλογα της General Motors

Η General Motors, τρίτη ισχυρότερη εκδότρια εταιρικών ομολογιακών δανείων στις ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε δραστικότατες αλλαγές μετά την προειδοποίηση ότι τα κέρδη της δεν θα ανταποκριθούν στις προβλέψεις.

Σε ναδίρ μετοχές και ομόλογα της General Motors
Η General Motors, που είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη και τρίτη ισχυρότερη εκδότρια εταιρικών ομολογιακών δανείων στις ΗΠΑ, πιέζεται να διακόψει τη λειτουργία εργοστασίων, να προχωρήσει σε νέες απολύσεις και να επαναδιαπραγματευτεί συμβάσεις εργασίας με τα συνδικάτα.

Τα νέα μοντέλα του ομίλου δεν κατόρθωσαν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των ασιατών κατασκευαστών, με αποτέλεσμα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να προειδοποιήσει ότι τα κέρδη της δεν θα ανταποκριθούν στις προβλέψεις και να οδηγήσει σε ναδίρ τις τιμές των ομολόγων της.

Τα ομόλογα της GM βυθίστηκαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι των κρατικών ομολόγων από το 2001 τουλάχιστον, όταν η εταιρία έκανε την πρόβλεψη ότι θα καταθέσει τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες ζημίες σε 13 χρόνια.

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε το outlook της GM σε ”αρνητικό.” Η GM, το επιχειρηματικό ίνδαλμα που κάποτε ήταν συνώνυμο της βιομηχανικής ισχύος, χάνει συνέχεια πελάτες από την Toyota Motor και την Hyundai Motor, μολονότι προσφέρει τα μεγαλύτερα κίνητρα αγοράς στην ιστορία της.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Harley- Davidson, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής μοτοσυκλετών στις ΗΠΑ, χθες ξεπέρασε την GM σε αξία στην αγορά. Η μετοχή της GM βυθίστηκε χθες 14%, με την μεγαλύτερη πτώση από το κραχ του ’87.

Η Harley-Davidson έχει κεφαλαιοποίηση 17,7 δισ. δολ. ενώ η κεφαλαιοποίηση της GM έπεσε χθες στα 16,4 δισ. δολ. Οι πωλήσεις της General Motors στις ΗΠΑ φέτος, πιθανότατα θα δώσουν στον όμιλο το μικρότερο μερίδιο αγοράς που είχε τα τελευταία 80 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v