Πτώση στη Wall λόγω νέας ανόδου πετρελαίου (upd)

Πτωτική τάση επικρατεί στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές, με τις πληθωριστικές ανησυχίες να εντείνονται εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve. Τιμή 57,5 δολάρια το βαρέλι αναμένεται από το βράδυ στα συμβόλαια Μαίου.

Πτωτική τάση επικρατεί στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου προκαλεί εκνευρισμό στους επενδυτές, με τις πληθωριστικές ανησυχίες να εντείνονται εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημειώνει αυτή τη στιγμή άνοδο κατά 28 σεντς στα 57 δολ. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αλλάζει το ενεργό συμβόλαιο futures, με την τιμή στο συμβόλαιο Μαΐου να βρίσκεται στα 57,5 δολ. το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, η Federal Reserve συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, και σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ήδη μια ενίσχυση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75%. Ωστόσο, ενισχύονται οι ”φωνές” αναλυτών που προσδοκούν πιο επιθετική στάση στο μέτωπο των επιτοκίων.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές δείχνουν να αψηφούν μια σειρά deals δισεκατομμυρίων δολαρίων. ”Οι εξαγορές δεν κινούν την αγορά. Αυτό που απασχολεί όντως τους επενδυτές είναι το πετρέλαιο”, επισημαίνει ο Hugh Johnson, επικεφαλής επενδύσεων της First Albany.

Από τον δείκτη Dow Jones των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι General Motors, Citigroup, Altria και Home Depot.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές διαδικτύου μετά από ανακοίνωση εξαγοράς της μηχανής αναζήτησης Ask Jeeves από την IAC/Interactive έναντι 1,9 δισ. δολ. Η μετοχή της Ask Jeeves κινείται ανοδικά κατά 16% ενώ σε υψηλότερα επίπεδα κινείται το σύνολο του κλάδου internet, με πλέον κερδισμένες τις Yahoo και Mama.

Η Medicis ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην εξαγορά της Inamed Corp. έναντι 2,8 δισ. δολ. σε ένα deal που θα πραγματοποιηθεί σε ρευστό και μετοχές.

Η εταιρία ημιαγωγών Entegris Inc. ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Pinnacle Systems έναντι 1,3 δισ. δολ. σε μετοχές.

Η Sungard Data Systems, εταιρία λύσεων και εφαρμογών πληροφορικής βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με όμιλο εταιριών, μεταξύ των οποίων και η Silver Lake Partners, σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρία στα 10 δισ. δολ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.543,05 μονάδες με απώλειες 0,80%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,61%, στις 1.995,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,75%, στις 1.180,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, επιδεινώνεται το κλίμα και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,18% στις 4.932,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,32% στις 4.037,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.305,08 μονάδες με απώλειες 0,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v