Το πετρέλαιο οδηγεί χαμηλότερα τη Wall

Πτωτικά εξακολουθεί να κινείται η Wall Street, καθώς το αρνητικό κλίμα διατηρείται τόσο λόγω της περικοπής των προβλέψεων της General Motors για την κερδοφορία του 2005 όσο και λόγω των ανοδικών τάσεων στις τιμές του πετρελαίου. Απώλειες στην Ευρώπη.

Πτωτικά εξακολουθεί να κινείται η Wall Street, καθώς το αρνητικό κλίμα διατηρείται τόσο λόγω της περικοπής των προβλέψεων της General Motors για την κερδοφορία του 2005 όσο και λόγω των ανοδικών τάσεων στις τιμές του πετρελαίου. Απώλειες στην Ευρώπη.

Μετά την ανακοίνωση περί υποχώρησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” στην αγορά της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό των 56 δολαρίων ανά βαρέλι.

Παράλληλα, δεν λείπουν και τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης, αλλά και για τις νέες κατοικίες που ήταν επίσης άνω των προβλέψεων.

Υποχώρηση εμφανίζει η μετοχή της General Motors που προέβλεψε πτώση των πωλήσεων στη Β. Αμερική και αναμένει κέρδη ανά μετοχή 1-2 δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για κέρδη ανά μετοχή 4-5 δολάρια.

Πτώση εμφανίζει και η Νο.2 αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, Ford Motor Co. η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη για το 2005 να διαμορφωθούν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των προβλέψεων.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται γενικότερα ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι το γεγονός ότι από τις 10 μετοχές του S&P 500 που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες οι πέντε ανήκουν σε εταιρίες που συνδέονται με τον κλάδο αυτοκινήτων.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι μετοχές των Delphi Corp. (εταιρία ανταλλακτικών), AutoNation Inc. (ο μεγαλύτερος λιανικός πωλητής νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ) και Goodyear Tire & Rubber Co. (ο μεγαλύτερες κατασκευαστής ελαστικών στη Β. Αμερική).

Αρνητική η εικόνα της Steel Dynamics Inc. η οποία προέβλεψε ότι τα καθαρά κέρδη για το τρέχον τρίμηνο θα διαμορφωθούν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, εξαιτίας της πτώση της ζήτησης αλλά και των τιμών.

Πιέσεις δέχεται και η Bear Stearns παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο ύψους 2,64 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για κέρδη 2,34 δολαρίων.

Άνοδο σημειώνει η μετοχή της C.R. Bard Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο εκτιμώνται στα 70 σεντς ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 66 σεντς.

Θετική η εικόνα της Toys R Us μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal για την εμφάνιση δύο υποψηφίων για την εξαγορά της εταιρίας έναντι τιμήματος που υπερβαίνει τα 5,5 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,74% στις 10.665 μονάδες, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq διαμορφώνεται στις 2.023 μονάδες με πτώση 0,55% ενώ ο S&P 500 κυμαίνεται στις 1.190 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,59%.

Με απώλειες έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 4.309,11 μονάδες με πτώση 1,79%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,25% στις 4.937,60 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.019,40 μονάδες με απώλειες 1,43%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v