Δικαστικό ορόσημο η καταδίκη Ebbers της WorldCom

Ορόσημο νίκης των δικαστικών αρχών απέναντι στα ”διευθυντικά εγκλήματα” συνιστά η καταδίκη του Bernie Ebbers στην υπόθεση της λογιστικής απάτης ύψους 11 δισ. δολαρίων της WorldCom.

των Joshua Chaffin και Kevin Allison από τη Νέα Υόρκη

Ορόσημο νίκης των δικαστικών αρχών απέναντι στα ”διευθυντικά εγκλήματα” συνιστά η καταδίκη του Bernie Ebbers, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της WorldCom, στην υπόθεση της λογιστικής απάτης ύψους 11 δισ. δολαρίων, που ώθησε τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο στη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι ένορκοι στο νεοϋορκέζικο δικαστήριο αποφάνθηκαν ότι ο κ. Ebbers είναι ένοχος για απάτη, συνωμοσία και επτά περιπτώσεις εσφαλμένης πληροφόρησης των ρυθμιστικών αρχών. Τον Ιούνιο, όταν θα εκδοθεί η απόφαση για την ποινή του, ενδέχεται να ”ακούσει” περισσότερα από 20 χρόνια φυλακή.

Η καταδίκη σηματοδοτεί μια ακόμη μεγάλη στροφή στη ζωή του κ. Ebbers, ο οποίος από γαλατάς και προπονητής μπέιζμπολ στον Μισισιπή, συγκρότησε μία από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις στον πλανήτη και συγκαταλέχθηκε και ο ίδιος στις πολυσυζητημένες διασημότητες της χρηματιστηριακής άνθησης του ’90.

Σηματοδοτεί επιπλέον την πιο εμφανή νίκη των εισαγγελικών αρχών εναντίον της απληστίας των διευθυντικών στελεχών, καθώς οι δικαστικές αρχές κατόρθωσαν να βρουν την άκρη του νήματος σε μια σειρά από λογιστικά και οικονομικά σκάνδαλα που ξέσπασαν μόλις τρία χρόνια πριν, υπονομεύοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη και ανοίγοντας μια νέα εποχή διοικητών μεταρρυθμίσεων.

Ο γενικός εισαγγελέας Alberto Gonzales, αποκάλεσε την ετυμηγορία ”θρίαμβο” και χειροκρότησε τις προσπάθειες της μονάδας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος της κυβέρνησης Bush.

Ο ιδρυτής της WorldCom ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τις απάτες που γίνονταν στην εταιρία, παρά τον βαρύγδουπο τίτλο και τα εκατομμύρια δολάρια που λάβαινε ως αμοιβές.

Η απόφαση των ενόρκων να απορρίψουν αυτό του το επιχείρημα θα επιδράσει και στις επικείμενες δίκες του Ken Lay και του Jeffrey Skilling, πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα της Enron.

Στη δίκη, που διήρκεσε έξι εβδομάδες, αναλύθηκε η άνοδος και πτώση της WorldCom στην εποχή της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών. Μέσα από μια σειρά συγχωνεύσεις, ο κ. Ebbers κατόρθωσε να καταστήσει τη μικρή επιχείρηση τοπικής τηλεφωνίας σε διεθνή κολοσσό. Το άστρο της WorldCom έσβησε μετά το σκάσιμο της φούσκας του Ιντερνετ το 2000, η οποία επέφερε την κατάρρευση πολλών εταιριών Ιντερνετ που ήταν πελάτες της WorldCom.

Το πιο ”θορυβώδες” σημείο της δίκης ήταν όταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής της WorldCom, Scott Sullivan, δήλωσε ότι άρχισε να ”μαγειρεύει” τους ισολογισμούς της εταιρίας στα τέλη του 2000 για να αποκρύψει τα ογκώδη έξοδα του ομίλου και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street.

Ο κ. Sullivan, που έχει ήδη παραδεχτεί την ενοχή του, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τον κ. Ebbers πως οι λογιστικές πρακτικές ήταν ανάρμοστες, αλλά έλαβε επανειλημμένα την εντολή να ”φροντίσει για τα νούμερα.”

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v