Πτώση στη Wall με οδηγό την υψηλή τεχνολογία

Πτώση σημείωσε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο επισκίασαν τα θετικά νέα από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις τιμές του πετρελαίου. Ανοδος στην Ευρώπη.

Πτώση σημείωσε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο επισκίασαν τα θετικά νέα από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, ενώ διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις τιμές του πετρελαίου. Ανοδο σημείωσαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Παράλληλα, τη νευρικότητα στην αγορά επέτεινε η ανακοίνωση στο Διαδίκτυο για την ανακάλυψη άνθρακα στο κέντρο αλληλογραφίας του Πενταγώνου.

Οι πιέσεις ξεκίνησαν από τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, με αφορμή έκθεση της Merrill Lynch η οποία προβλέπει ότι τα κέρδη του κλάδου ημιαγωγών δεν θα βελτιωθεί κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Υποχώρηση εμφάνισαν οι μετοχές της Intel και της Texas Instruments.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε την βαθμολογία της για την πιστοληπτική ικανότητα της AIG μετά την ανακοίνωση για την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου κ. Greenberg, ενώ η Moody’s υποβάθμισε σε ”negative” από ”neutral” τη σύσταση της για τους δείκτες χρέους της εταιρίας.

Παράλληλα και η S&P ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της βαθμολογία της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της AIG.

Υποχώρηση σημείωσε η μετοχή της Dialysis Corp of America η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της Medicore Inc. προκειμένου να επιτευχθεί η απλοποίηση της οργανωτικής της δομής και η διάχυση του ελέγχου μεταξύ των μετόχων.

Αρνητική η εικόνα της Albertson’s Inc. η οποία παρουσίασε αυξημένα κέρδη για το τρίμηνο, λόγω των εξαγορών των αλυσίδων Shaw και Bristol Farms.

Κέρδη για τη μετοχή της Lehman Brothers, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο αυξημένα κατά 31% στα 875 εκ. δολ. ή 2,91 δολ. ανά μετοχή, έναντι των 670 εκατ. δολ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Θετική η κίνηση των μετοχών των εταιριών Bear Sterns Cos. και Goldman Sachs Group Inc. οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα.

Κινητικότητα εμφάνισε η μετοχή της εταιρίας TiVo Inc. μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας με την Comcast Corp. η οποία θα προσφέρει τις υπηρεσίες πρώτης στους 21,5 εκατομμύρια πελάτες της.

Άνοδο σημείωσε η μετοχή της Liberty Media Corp. η οποία γνωστοποίησε ότι οι θυγατρικές της Ascent Communications και Discovery πρόκειται να δημιουργήσουν μία νέα εταιρία, την Discovery Holding Company.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,89%, στα 7,8 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε μικρή πτώση 0,42%, στα 9,57 δολάρια. Απώλειες 1,70% για το ADR της 3Ε, στα 26,65 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,55% στις 10.745 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,78% στις 2.034 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.197 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,75%.

Αντίθετα, με κέρδη έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,51% στις 5.000,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,47% και έκλεισε στις 4.387,69 μονάδες, ενώ στις 4.077,74 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο CAC 40 με άνοδο 0,72%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v