Στο ”κυνήγι” κινεζικών εταιριών NYSE και Nasdaq

Στην... κινεζική ποδιά σφάζονται παλικάρια. Όπου παλικάρια, βάλτε χρηματιστήρια-κολοσσοί. Μετά το αγγλικό χρηματιστήριο, τα NYSE και Nasdaq υπέβαλαν αίτηση για άνοιγμα γραφείων αντιπροσώπευσης στο Πεκίνο.

των Andrei Postelnicu στη Νέα Υόρκη, Richard McGregor στο Πεκίνο και Norma Cohen στο Λονδίνο

Τόσο το NYSE όσο και το Nasdaq έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις προκειμένου να ανοίξουν γραφεία στην Κίνα, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού για εγγραφές κινεζικών εταιριών. Τα δύο αμερικανικά χρηματιστήρια ανταγωνίζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Ιδιαίτερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει γίνει περισσότερο επιθετικό στο ”κυνήγι” κινεζικών εταιριών, ιδίως μετά την εφαρμογή του νόμου των Sarbanes-Oxley, βάσει του οποίου οι απαιτήσεις σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης έχουν γίνει κατά πολύ αυστηρότερες.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, αν και αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αιτήσεις των δύο αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών για άνοιγμα γραφείων αντιπροσώπευσης, ενημέρωσαν σχετικά τους ξένους τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κινεζικές εταιρίες αποτέλεσαν τον κύριο όγκο των διεθνών εγγραφών στο Nasdaq, κατά την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει με την 5-10 δισ. δολ. δημόσια εγγραφή της China Construction Bank, μια εκ των τεσσάρων μεγάλων κρατικών τραπεζών. Η CCB ενδέχεται τελικά να αποφύγει τις αγορές της Νέας Υόρκης, λόγω του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται η συμμόρφωση με τα όσα ορίζει ο νόμος Sarbanes-Oxley, ενώ οι ”αμφιβολίες” της αυτές είναι πιθανόν να δημιουργήσουν προηγούμενο και για άλλες μεγάλες κινεζικές τράπεζες που προτίθενται να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει ήδη υποβάλει τις δικές του προτάσεις για να προσελκύσει τις κινεζικές εταιρίες, τόσο στην κύρια αγορά του, όσο και στην Εναλλακτική Επενδυτική Αγορά, η οποία απευθύνεται σε μικρότερες επιχειρήσεις. Η Air China αποφάσισε να εισαγάγει τις μετοχές της στη λονδρέζικη αγορά το Δεκέμβριο -”σνομπάροντας” το NYSE.

Τον Οκτώβριο, το βρετανικό χρηματιστήριο άνοιξε γραφεία αντιπροσώπευσης στο Χονγκ Κονγκ.

Εξηγώντας την κίνηση, σχολίασε: ”Αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία που, καθώς μεγαλώνει, θα χρειαστεί κεφάλαια. Νομίζουμε ότι προσφέρουμε εμπειρία, αναλυτική κάλυψη, επαρκές βάθος ρευστότητας και υψηλές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση -παράγοντες που θα ελκύσουν ασιατικές εταιρίες”.

Προς ώρας, στο NYSE υπάρχουν 17 εταιρίες που προέρχονται από την κυρίως Κίνα, ενώ 9 προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ και 5 από την Ταϊβάν.

Στο Λονδίνο διαπραγματεύονται 6 κινεζικές εταιρίες στην κύρια αγορά και 5 στην Εναλλακτική Επενδυτική Αγορά, ενώ περίπου 10 περιμένουν ”στην ουρά”.

Τα παράπονα των κινεζικών εταιριών για το νόμο Sarbanes-Oxley αντικατοπτρίζουν αυτά αρκετών μη αμερικανικών εταιριών που επιθυμούν να εισέλθουν στη Wall Street.

Το γραφείο στο Πεκίνο θα είναι το τρίτο του NYSE στην Ασία, μετά το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ. Ο Nasdaq διατηρούσε παλαιότερα γραφείο στη Σαγκάη, ενώ σταμάτησε τη λειτουργία του πριν από περίπου δύο χρόνια.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v