Lex: Πετρέλαιο

Ένας καλός παίκτης πόκερ γνωρίζει καλά ότι δεν μπορείς να δείχνεις τα φύλλα σου και ταυτόχρονα, να έχεις τον έλεγχο του παιχνιδιού. Δεχόμενος πιέσεις από τις ΗΠΑ, ο ΟPEC ανακοίνωσε αύξηση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια και δεσμεύτηκε για αύξηση της πραγματικής παραγόμενης ποσότητας. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 57 δολάρια το βαρέλι.

Ένας καλός παίκτης πόκερ γνωρίζει καλά ότι δεν μπορείς να δείχνεις τα φύλλα σου και ταυτόχρονα, να έχεις τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Δεχόμενος πιέσεις από τις ΗΠΑ, ο ΟPEC ανακοίνωσε την πρώτη από τις δυο αυξήσεις παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει και δεσμεύτηκε επίσης για αύξηση της πραγματικής παραγόμενης ποσότητας. Ωστόσο, οι πετρελαϊκές τιμές εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ, λαμβάνοντας ώθηση και από τα μειωμένα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές δεν είναι παράλογοι. Η ασυνήθιστη κίνηση του OPEC να αυξήσει την παραγωγή στο εποχιακά αδύναμο δεύτερο τρίμηνο αποσκοπεί στην ενίσχυση των αποθεμάτων πριν το τέταρτο τρίμηνο που η ζήτηση εμφανίζεται παραδοσιακά ισχυρή.

Ωστόσο, ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, τα αποθέματα β’ τριμήνου θα αυξηθούν πιθανότατα μόλις κατά 1,5-2 εκ. βαρέλια την ημέρα. Με την αναθεώρηση των προβλέψεων για τη ζήτηση και την αποκάλυψη των ανησυχιών του, ο ΟPEC κατάφερε να στρέψει την προσοχή στο πόσο ”δύσκολη” θα γίνει η αγορά τον επόμενο χειμώνα.

Επιπροσθέτως, ο OPEC δεν έχει πλέον πολλούς άσσους στο μανίκι του. Οι εναπομένουσες δυνατότητες επιπλέον παραγωγής του καρτέλ είναι στη Σαουδική Αραβία και εκτιμώνται στα 1-1,5 εκ. βαρέλια. Η ζήτηση στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να είναι κατά 3,5 εκ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη σε σχέση με το β’ τρίμηνο. Η επιπλέον παραγωγή αργού πετρελαίου ”βαριάς” ποικιλίας δεν αναμένεται να καθησυχάσει την αγορά futures, η οποία βασίζεται σε τύπους light sweet.

Οι κερδοσκοπικές θέσεις long στα futures της Νέας Υόρκης έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2004. Όμως, με τις προβλέψεις να συνεχίζουν να υποτιμούν την αύξηση της ζήτησης και τις δυνατότητες επιπλέον παραγωγής να είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεν υπάρχει λόγος για τους κερδοσκόπους να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v