Πετρέλαιο και εταιρικά νέα ”έριξαν” τη Wall

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η άνοδος του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά και η προειδοποίηση της General Motors για τα κέρδη αναζωπύρωσαν της ανησυχίες για την πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της κερδοφορίας των εταιριών. Πτώση και στην Ευρώπη.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς η άνοδος του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά και η προειδοποίηση της General Motors για τα κέρδη αναζωπύρωσαν της ανησυχίες για την πορεία τόσο της οικονομίας όσο και της κερδοφορίας των εταιριών. Πτώση και στην Ευρώπη.

Μετά την ανακοίνωση περί υποχώρησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” στην αγορά της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό των 56 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχής γενομένης από την General Motors που προέβλεψε πτώση των πωλήσεων στη Β. Αμερική και αναμένει κέρδη ανά μετοχή 1-2 δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για κέρδη ανά μετοχή 4-5 δολάρια. Η μετοχή της εταιρίας κατέγραψε απώλειες.

Μάλιστα η Standard & Poor’s προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει τη σύσταση της για τους δείκτες χρέους της εταιρίας στην κατηγορία ”junk”.

Παράλληλα, πτώση εμφάνισε και η Νο.2 αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, Ford Motor Co. η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη για το 2005 να διαμορφωθούν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των προβλέψεων.

Αρνητική ήταν η εικόνα και για την DaimlerChrysler αλλά και για μετοχές εταιριών που συνδέονται με την κλάδο οχημάτων όπως η Delphi Corp. (εταιρία ανταλλακτικών), η AutoNation Inc. (ο μεγαλύτερος λιανικός πωλητής νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ) και η Goodyear Tire & Rubber Co. (ο μεγαλύτερες κατασκευαστής ελαστικών στη Β. Αμερική).

Στο μέτωπο των αναλυτών, η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για την Coca-Cola Co. από ”reduce” σε ”neutral”, αναφέροντας ότι οι κινήσεις της εταιρίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές αγορές που χρήζουν προσοχής.

Κινητικότητα εμφάνισε η μετοχή της Research in Motion. Η κατασκευάστρια εταιρία της μηχανής e-mail Blackberry ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει στην ΝΤΡ τίμημα ύψους 450 εκατ. δολαρίων προκειμένου να διευθετήσει μία διαμάχη αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πιέσεις δέχθηκαν μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους ”ευαίσθητους” στο θέμα των επιτοκίων όπως τα χημικά και τα μέταλλα.

Κέρδη για την Opnet Technologies Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία διανομής προϊόντων με την Cisco Systems.

Θετική η κίνηση της Toys R Us μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal για την εμφάνιση δύο υποψηφίων για την εξαγορά της εταιρίας έναντι τιμήματος που υπερβαίνει τα 5,5 δισ. δολάρια.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,77%, στα 7,74 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε πτώση 2,19%, στα 9,36 δολάρια. Αμετάβλητο στα 26,65 δολάρια το ADR της 3Ε.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,04% στις 10.633 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,94% στις 2.015 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 1.188 μονάδες με απώλειες 0,81%.

Με απώλειες έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 4.309,11 μονάδες με πτώση 1,79%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,25% στις 4.937,60 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.019,40 μονάδες με απώλειες 1,43%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v