Αμυντικός τόνος στις αγορές

H General Motors κάποτε θεωρούταν ο ”σηματωρός” της αμερικανικής οικονομίας. Οι αγορές πλέον ελπίζουν ότι δεν θα αναλάβει παρόμοιο ρόλο στον πιστωτικό κύκλο. Η αύξηση του ομολογιακού δανεισμού έχει προκαλέσει συζητήσεις για ”φούσκα” και σπέκουλα για το πότε θα σπάσει.

της Jennifer Hughes

H General Motors κάποτε θεωρούταν ο ”σηματωρός” της αμερικανικής οικονομίας. Οι αγορές πλέον ελπίζουν ότι δεν θα αναλάβει παρόμοιο ρόλο στον πιστωτικό κύκλο.

Την Τετάρτη, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έφθασε ένα βήμα κοντύτερα σε καθεστώς ”έκπτωτου αγγέλου”, καθώς η πιστοληπτική της αξιολόγηση υποβαθμίστηκε από την Fitch. Οι αγορές κλυδωνίστηκαν καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι βρισκόμαστε μπροστά στο σημείο καμπής, πέραν του οποίου οι αποδόσεις των ομολόγων θα ενισχυθούν σημαντικά, περιορίζοντας τις δυνατότητες δανεισμού των επιχειρήσεων.

Οι επενδυτές που έχουν θέσεις σε ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν λόγους ανησυχίας. Το κόστος δανεισμού διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα της ισχυρής επενδυτικής ζήτησης για επενδύσεις υψηλής απόδοσης, παρά την σωρεία εκδόσεων ομολόγων υψηλής απόδοσης, ύψους 140 δισ. δολ. πέρυσι.

Ωστόσο, η αύξηση του δανεισμού προκάλεσε συζητήσεις για ”φούσκα” και σπέκουλα για το πότε θα σπάσει. Η είσοδος στην αγορά των ομολόγων junk ενός κολοσσού όπως η GM, έχει τεράστιες επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα. Ίσως αυτή είναι η ένδειξη που περιμένει η αγορά για να γυρίσει.

Οι αποδόσεις των treasuries πρόσφατα σκαρφάλωσαν σε υψηλά οκταμήνου και δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης καθώς επανέρχονται οι πληθωριστικές ανησυχίες. Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έχουν υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα και τα spread έχουν διευρυνθεί ως αποτέλεσμα της στροφής των επενδυτών στα treasuries.

Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι ότι επίκειται ύφεση, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό και η σειρά αυξήσεων επιτοκίων από την Federal Reserve δεν δείχνει να την επηρεάζει. Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις έχουν ισχυρές ταμειακές ροές και τα επιτόκια είναι ακόμη χαμηλά.

Επίσης, οι αγορές έχουν βρεθεί ξανά στο παρελθόν σε παρόμοιες συνθήκες. Μόλις πέρυσι τον Απρίλιο, οι κλυδωνισμοί ώθησαν τις αποδόσεις των treasuries υψηλότερα κατά μια ποσοστιαία μονάδα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Σημειώθηκε ξεπούλημα στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και των επιχειρήσεων, προτού ξεκινήσουν το μεγάλο ράλι που οδήγησε τα ”χαρτιά” στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

Τότε, η υποχώρηση είχε προκληθεί από ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την προοπτική μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων. Πρόσφατα, έχουν αρχίσει να εκφράζονται παρόμοιες ανησυχίες. Η Fed συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα οπότε, το ”παιχνίδι” βρίσκεται στα χέρια του κ. Greenspan για μια ακόμη φορά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v