Θεσμικοί κλείνουν θέσεις στις αναδυόμενες αγορές

Τα ομόλογα, οι μετοχές και οι ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το ράλι των τελευταίων μηνών στις εν λόγω κατηγορίες έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο του. Προτιμώνται τα ”ασφαλέστερα λιμάνια”.

της Jennifer Hughes στη Νέα Υόρκη και του Steve Johnson στο Λονδίνο

Τα ομόλογα, οι μετοχές και οι ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το ράλι των τελευταίων μηνών στις εν λόγω κατηγορίες έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο του.

Οι κλυδωνισμοί οδήγησαν τη Βραζιλία, την πιο ενεργό αναδυόμενη χώρα στις ομολογιακές αγορές, να αναβάλει την εβδομαδιαία έκδοση, αποδίδοντας την αναβολή στην ”υπερβολική μεταβλητότητα” στις εγχώριες ομολογιακές αγορές.

Οι αποδόσεις του δολαριακού ομολόγου της Βραζιλίας έχουν ενισχυθεί πλέον της μισής ποσοστιαίας μονάδας τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ξεπερνώντας το 9,6% και αυξάνοντας το κόστος του δανεισμού.

Ο δείκτης JP Morgan EMBI+ των spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών διευρύνθηκε κατά 33 μονάδες βάσης στις 366 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών των αναδυόμενων αγορών έχει υποχωρήσει κατά 3,7%.

Άλλες, πιο επικίνδυνες κατηγορίες επενδύσεων, όπως τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, έχουν επίσης δεχτεί ισχυρά πλήγματα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Την Τετάρτη, η General Motors υποβαθμίστηκε από την Fitch, οδηγώντας τις εκδόσεις της κοντά στην κερδοσκοπική αξιολόγηση, γεγονός που οδήγησε σε διεύρυνση των αποδόσεων σε μια ευρεία γκάμα ομολογιών.

Στον αντίποδα, τα αμερικανικά δεκαετή κρατικά ομόλογα ή treasuries εμφανίζονται κερδισμένα από τη μεταστροφή των επενδυτών σε κατηγορίες ”ασφαλών” επενδύσεων.

Την Πέμπτη, οι αναλυτές τόνισαν ότι το ”ξεπούλημα” είναι περισσότερο ”κλείσιμο” των θέσεων long, παρά οι αρχές ύφεσης στις αγορές.

Ο Peter McTeague, αναλυτής ομολόγων της RBS Greenwich Capital, επεσήμανε κάποια κοινά στοιχεία με τις κρίσεις των αναδυόμενων αγορών στη διετία 1997-8, όταν ο πανικός σε μια αγορά επεκτάθηκε γρήγορα στις υπόλοιπες, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Την τελευταία εβδομάδα, η ισοτιμία του νομίσματος της Βραζιλίας έχει υποχωρήσει κατά 7,2% έναντι του δολαρίου, η τουρκική λίρα και το ραντ της Νοτίου Αφρικής έχουν υποχωρήσει κατά 5,9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ το ζλότι έχει συρρικνωθεί κατά 5,6% έναντι του ευρώ.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v