Κατηγορήστε τα hedge funds

Τα hedge funds αποτελούν μια καλή δικαιολογία για οτιδήποτε συμβαίνει στις αγορές. Ρωτήστε όποιον trader επιθυμείτε για μια ξαφνική, φαινομενικά ανεξήγητη κίνηση στις τιμές μιας επενδυτικής κατηγορίας. Το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση θα περιλαμβάνει τα hedge funds.

της Jennifer Hughes

Τα hedge funds αποτελούν μια καλή δικαιολογία για οτιδήποτε συμβαίνει στις αγορές. Ρωτήστε όποιον trader επιθυμείτε για μια ξαφνική, φαινομενικά ανεξήγητη κίνηση στις τιμές μιας επενδυτικής κατηγορίας. Το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση θα περιλαμβάνει τα hedge funds.



Η λογική που κρύβεται πίσω από αυτό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι μεταβολές δεν προκλήθηκαν από συναλλαγές των funds.

Η αγορά συναλλάγματος δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά πρόσφατα δεδομένα υπογραμμίζουν όντως την αυξανόμενη σημασία των hedge funds και άλλων ”επαγγελματιών traders” στους όγκους συναλλαγών και στην ίδια τη φύση της εν λόγω αγοράς.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία δημοσιοποίησε την τελική έκδοση της επισκόπησής της στις αγορές συναλλάγματος, οι συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, εκτινάχθηκαν κατά 78% στην περίοδο μεταξύ 2001 και 2004. Συνολικά, ο όγκος συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος ενισχύθηκε κατά 36% στην υπό εξέταση περίοδο, στα επίπεδα-ρεκόρ των 1.900 δισ. δολ. ημερησίως. Η ΤΔΔ αποδίδει την αύξηση των συναλλαγών στην ενισχυμένη δραστηριοποίηση των hedge funds.

Όμως, η ΤΔΔ αποδίδει την ενίσχυση του όγκου συναλλαγών και στην προοπτική κερδών από ξεκάθαρες τάσεις στην αγορά, όπως η πτωτική κίνηση του δολαρίου. Αυτό έχει ενθαρρύνει βραχυπρόθεσμους ”παίκτες” που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια τάση για το διάστημα που παραμένει ενεργή, καθώς και όσους εμπλέκονται στο carry trade -δανείζονται σε νόμισμα με χαμηλό κόστος δανεισμού και επενδύουν σε άλλη χώρα, σε κατηγορία επενδύσεων με υψηλή απόδοση.

Αυτές οι δυο κατηγορίες επενδυτών συνδυάστηκαν σε πολλές αναδυόμενες αγορές, όπου τα σχετικά υψηλά επιτόκια ώθησαν τις ισοτιμίες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι εποπτικές αρχές σε πολλές χώρες αναγκάσθηκαν να προχωρήσουν σε μέτρα ελέγχου των κεφαλαίων και άλλες μεθόδους προκειμένου να περιορίσουν το ”καυτό” χρήμα.



Αυτό συνέβη γιατί παρά τη ”σταθερότητα” που ενδέχεται να παράσχουν τα hedge funds σε μια αγορά στις καλές εποχές, όταν τα πράγματα ”σκουραίνουν”, είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν την πόρτα της εξόδου. Οι αξιωματούχοι στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται ότι δεν ξέχασαν.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v