Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγχώρια στατιστικά ωθούν την Wall Street

Το σερί ευνοϊκών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και φήμες για ελληνική συμφωνία στηρίζουν την Wall σε υψηλά ημέρας, αψηφώντας τις τραπεζικές προειδοποιήσεις της Moody's. Έσβησαν τις απώλειες οι ευρωαγορές, "γύρισε" το ευρώ.

Χάρη στο σερί ευνοϊκών στατιστικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, το χρηματιστήριο της Wall Street αψηφά τις τραπεζικές προειδοποιήσεις της Moody’s και κινείται υψηλότερα.

Η αμερικανική αγορά ενισχύεται μάλιστα στα υψηλά ημέρας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν αισθητά τις απώλειες, όταν φημολογήθηκε ότι δρομολογείται συμφωνία για το κρίσιμο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,4% στις 12.832 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,23% στις 1.346 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,32% στις 2.925 μονάδες.

Θετικό γύρισμα πραγματοποιούν και οι μεγάλες τράπεζες που απειλεί να υποβαθμίσει η Moody’s Investors Service, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Morgan Stanley, Goldman Sachs και J.P. Morgan Chase.

Κινητικότητα εμφανίζει η μετοχή της Apple, που εκτινάχθηκε έως 16 δολάρια χθες αλλά τελικώς έκλεισε με πτώση 2% και ενδεχομένως να προσελκύσει και σήμερα περαιτέρω ρευστοποιήσεις κερδών.

Πολλές επιχειρήσεις ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου, μεταξύ των οποίων η αλυσίδα λιανεμπορίου Nordstrom, η τεχνολογική Nvidia και η ζυθοποιία Molson Coors Brewing.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες με πτώση, όταν η κοινοποίηση των πρακτικων της τελευταίας συνεδρίαση της Federal Reserve διέψευσε τις ελπίδες νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης.

Σήμερα, αναμένεται με ενδιαφέρον ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη κ. Ben Bernanke σε τραπεζικό συνέδριο.

Την πλέον θετική επίδραση, από την σειρά στατιστικών δεδομένων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αμερικανική οικονομία, έχει η νέα μείωση στους αριθμούς των νέων ανέργων.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε κατά 13.000 και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 4 ετών.

Ανακοινώθηκε επίσης αύξηση 1,5% στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών και 0,7% στις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) αυξήθηκε 0,1% τον σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αργότερα κοινοποιήθηκε ο δείκτης μεταποίησης που απαρτίζει η Fed Φιλαδέλφειας, που αναρριχήθηκε τον Φεβρουάριο στο 10,2 έναντι 7,3 τον Ιανουάριο

Στις ευρωαγορές, η φήμη ότι επίκειται συμφωνία για το ελληνικό χρέος περιόρισε αισθητά τις απώλειες και «γύρισε» σε άνοδο ορισμένους δείκτες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,12% στις 5.885 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,09% στις 6.752 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με κέρδη 0,09% στις 3.393 μονάδες.

Η εικόνα ανατρέπεται ευνοϊκά και για τις υπόλοιπες αγορές και ο χρυσός περιορίζει την πτώση στο 0,14% στα 1.726 δολ. ανά ουγκιά ενώ το πετρέλαιο ενισχύεται 0,61% στα 102,42 δολ. ανά βαρέλι.

Το ευρώ που διολίσθησε κάτω από το 1,30 δολ. ενδοσυνεδριακά, ενισχύεται αυτή την ώρα πάνω από το 1,31 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v