Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοήτευση λόγω εμπορικών πωλήσεων στην Wall

Η ανακοίνωση για "αναιμικές" λιανικές πωλήσεις διακόπτει το μπαράζ ευνοϊκών στατιστικών που ώθησαν την Wall Street σε πολυετή υψηλά και δίνει αφορμή για ρευστοποιήσεις. Πτώση λόγω Moody's στις ευρωαγορές.

Υποχωρεί το αμερικανικό χρηματιστήριο από τα προηγούμενα υψηλά σχεδόν επτά μηνών, εξαιτίας απογοήτευσης για τα μεγέθη λιανικών πωλήσεων στο αμερικανικό εμπόριο.

Η ανακοίνωση για τα αναιμικά επίπεδα λιανικών πωλήσεων αποτέλεσε «ψυχρολουσία» στο πρόσφατο μπαράζ από ευνοϊκά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία, που υπέδειξαν ότι η αμερικανική ανάκαμψη αρχίζει να επιταχύνεται. Εκείνες οι ευνοϊκές ανακοινώσεις ώθησαν τις αμερικανικές μετοχές σε πολυετή υψηλά, ενώ η σημερινή ανακοίνωση για την υποτονικότητα στο εμπόριο δίνει αφορμές για ρευστοποιήσεις κερδών.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,23% στις 12.844 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,38% στις 2.917 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,48% στις 2.917 μονάδες.

Στις διεθνείς αγορές επικράτησαν πιέσεις όταν η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία και τις προοπτικές για την Γαλλία, την Βρετανία και την Αυστρία.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε κατακόρυφη βελτίωση του γερμανικού δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW, που «γύρισε» θετικά τους δείκτες.

Και πάλι όμως, τα στατιστικά μεγέθη απο τις ΗΠΑ επανέφεραν σε πτωτική πορεία τις αγορές.

Στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το ποσοστό του Δεκεμβρίου αλλά λιγότερο απ’όσο αναμενόταν, τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,8% τον Ιανουάριο ενώ τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις είχαν μείνει στάσιμες.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε 0,3% τον Ιανουάριο.

Στην συνέχεια αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Timothy Geithner επί του σχεδίου προϋπολογισμού 2013 του Προέδρου Obama.

Αποτελέσματα κερδοφορίας τριμήνου ανακοινώνει σήμερα η Goodyear Tire & Rubber, ενώ κινητικότητα επικρατεί γύρω από την μετοχή της Apple κατόπιν φημών ότι δοκιμάζει μια νέα, μικρότερη έκδοση του tablet της.

Η Wall Street έκλεισε με άνοδο 0,6% για τον δείκτη Dow Jones Industrial Average στην προηγούμενη συνεδρίαση και ο δείκτης S&P έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν 7 μηνών.

Στις αγορές εμπορευμάτων σήμερα, το συμβόλαιο Μαρτίου του πετρελαίου ενισχύεται 55 σεντς στα 101,44 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού υποχωρεί 3 δολάρια στα 1.721 δολ. ανά ουγκιά.

Το μπαράζ υποβαθμίσεων ευρωπαϊκών οικονομιών από τον οίκο Moody’s προκάλεσε πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο FTSE έκλεισε 0,07% χαμηλότερα στις 5.901 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,15% στις 6.728 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 0,26% στις 3.376 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v