Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με ελληνική στήριξη στη Wall Street

Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από το ελληνικό κοινοβούλιο οδήγησε σε άνοδο τους δείκτες της Wall. Έπιασε τα 500 δολ. η μετοχή της Apple. Σε υψηλό δύο μηνών το ευρώ. Πάνω από τα $100 το πετρέλαιο.

Η έγκριση της δανειακής σύμβασης από το ελληνικό κοινοβούλιο οδήγησε σε άνοδο τους δείκτες της Wall. Έπιασε τα 500 δολ. η μετοχή της Apple. Σε υψηλό δύο μηνών το ευρώ. Πάνω από τα $100 το πετρέλαιο. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από σχεδόν τα 2/3 της Ελληνικής Βουλής εκτόνωσε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας στο άμεσο μέλλον και αποτέλεσε την αφορμή ενίσχυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της ING Bank του Μιλάνου, Paolo Pizzoli, «η έγκριση των μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα αποτρέπει την χρεοκοπία της χώρας τον Μάρτιο. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν η Ελλάδα θα καταφέρει να γυρίσει σύντομα σε ανάπτυξη. Εμείς προβλέπουμε ότι αυτό δε θα συμβεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2013».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama απέστειλε σήμερα στο Κογκρέσο σχέδιο ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2013, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και την βάση για την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο προϋπολογισμός που καταθέτει ο κ. Obama ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, προβλέπει αύξηση των φόρων στους εύπορους Αμερικανούς και αυξήσεις των δαπανών σε έργα υποδομών και επαγγελματικής κατάρτισης.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Wall, πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου, o τραπεζικός κλάδος με την μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 2,4%, της Citigroup 0,4% και της Wells Fargo με άνοδο 0,9%.

Στον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Apple ξεπέρασε τα 500 δολ. για πρώτη φορά στην ιστορία της, σημειώνοντας άνοδο 1,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος οι ελληνικές εξελίξεις οδήγησαν σε υψηλό δύο μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία πλέον να διαμορφώνεται στα 1,33 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,75% στα 100,38 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,1% στα 1.726 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 12,5% στα 3,87 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 3,7%, στα 19,91 δολάρια.

Στη Wall o Dow ενισχύθηκε 0,57%, στις 12.874,04 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,68% στις 1.351,76 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,95%, στις 2.931,39 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με «οδηγούς» τις τραπεζικές μετοχές, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν υψηλότερα, αντλώντας αισιοδοξία από την επικύρωση του πακέτου μέτρων λιτότητας στην Αθήνα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης με θετικά πρόσημα και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,91% υψηλότερα στις 5.906 μονάδες, ο DAX με κέρδος 0,68% στις 6.738 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,34% στις 3.385 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v