Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα τρόμαξαν τη Wall

Το νέο "μπλοκάρισμα" στη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας αναστάτωσε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Πτώση στη Wall με εβδομαδιαίες οριακές απώλειες για τους δείκτες. Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Το νέο "μπλοκάρισμα" στην δανειακή σύμβαση της Ελλάδας αναστάτωσε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Πτώση στη Wall με εβδομαδιαίες οριακές απώλειες για τους δείκτες. Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Εβδομαδιαίες απώλειες 0,5% για τον Dow, 0,2% για τον S&P και μόλις 0,1% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Μόνο αναμενόμενες δεν ήταν οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, με συνέπεια οι χρηματιστηριακές αγορές σήμερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ να κινηθούν σαφώς χαμηλότερα.

Ειδικότερα οι τρεις όροι που τέθηκαν από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου η Ελλάδα να λάβει το πακέτο βοήθειας καθώς και η αποχώρηση Γ. Καρατζαφέρη από την κυβέρνηση, έσβησε το κλίμα εφορίας που επικρατούσε τις προηγούμενες μέρες στις αγορές με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την Ελλάδα.

Απογοητευτικές ωστόσο ήταν σήμερα οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ καθώς το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 3,7% τον Δεκέμβριο στα 48,8 δισ. δολάρια ενώ όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία και η ψυχολογία των Αμερικανών καταναλωτών επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο αφού ο δείκτης καταναλωτικής πίστης υποχώρησε στο 72,5 έναντι 75 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, στα 27,4 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το ομοσπονδιακό έλλειμμα τον Ιανουάριο, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει Αμερικανός αναλυτής, «Υπάρχουν τόσα γεγονότα σε εξέλιξη που είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός στην χρηματιστηριακή αγορά».

Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν και σήμερα τα εταιρικά αποτελέσματα-εξαιτίας των ελληνικών εξελίξεων- με την PPL Corp να ανακοινώνει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα και την LinkedIn σημαντική αύξηση κερδοφορίας στο δ’ τρίμηνο.

Εκ νέου τραπεζικές πιέσεις εκδηλώθηκαν στη Wall με την μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 1,9%, της Citigroup 2,7% και της Wells Fargo 1,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 98,64 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στα 1.720 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 8,7% στα 3,46 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,7%, στα 19,39 δολάρια.

Στη Wall o Dow υποχώρησε 0,69%, στις 12.801,23 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 0,69% στις 1.342,88 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,8%, στις 2.903,88 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, κινήθηκαν αρνητικά από νωρίς, αντιδρώντας στην αναβολή στην έγκριση της ελληνικής συμφωνίας από το eurogroup. Η πτώση πλησίασε το 2% όταν ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,73% χαμηλότερα στις 5.852 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,41% στις 6.693 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,51% στις 3.373 μονάδες. Πτώση περί το 1,5% καταγράφεται στις αγορές των περιφερειακών οικονομιών.

Οι τράπεζες υπέστησαν κάθετες απώλειες, με την Commerzbank να κλείνει 5,2% χαμηλότερα, την Deutsche Bank με πτώση 4%, την Societe Generale 7,5%, την BNP Paribas 4,1% και την Credit Agricole σχεδόν 5% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v