Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές πιέσεις στην Κίνα για άνοιγμα αγορών

Πιέσεις στην Κίνα για άνοιγμα αγορών και μεγαλύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άσκησαν Rompuy και Barroso κατά τη σινοευρωπαϊκή σύνοδο. Το Πεκίνο δεσμεύθηκε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ευρωπαϊκές πιέσεις στην Κίνα για άνοιγμα αγορών
Πιέσεις στην Κίνα να προχωρήσει σε μεγαλύτερο άνοιγμα των αγορών της και να δραστηριοποιηθεί πιο επιθετικά στην περίπτωση του Ιράν άσκησε ο Herman Van Rompuy κατά τη σινοευρωπαϊκή σύνοδο στο Πεκίνο. Νωρίτερα, η Κίνα, διά στόματος του πρωθυπουργού Wen Jiabao, δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την Ε.Ε. στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ο Η. Rompuy δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Κινέζο πρωθυπουργό ήταν το άνοιγμα των κινεζικών αγορών και η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. «Κατ’ επανάληψη τόνισα την ανάγκη να υπάρξει πεδίο δράσης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπου περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη πρόσβαση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, η προστασία των επενδύσεων και της πνευματικής περιουσίας και οι ανησυχίες μας για προστατευτισμό», δήλωσε ο Η. Rompuy.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Wen Jiabao εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να συμμετάσχει περισσότερο στην αναζήτηση λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Herman Van Rompuy, ζήτησε από το Πεκίνο καλύτερη πρόσβαση των Ευρωπαίων στην κινεζική αγορά. «Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα παιγνίδι με ισότιμα όπλα, μια καλύτερη πρόσβαση στην (κινεζική) αγορά για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων της βιομηχανικής ιδιοκτησίας», δήλωσε.

«Η σχέση μας είναι σταθερή. Κάναμε πολύ δρόμο από την εγκαθίδρυση της στρατηγικής σύμπραξής μας το 2003, αλλά οι δυνατότητες παραμένουν τεράστιες», υπογράμμισε επίσης . Πρόσθεσε πως οι δύο οικονομίες «έχουν γίνει τόσο αλληλεξαρτώμενες ώστε η αλλαγή στον ρυθμό ανάπτυξης ενός εκ των δύο στρατηγικών εταίρων έχει άμεση και χειροπιαστή επίδραση στον άλλον».

Ως προς την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Η. Rompuy δήλωσε αισιόδοξος. Τόνισε ότι «τα μακροοικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης είναι υγιή» και υποστήριξε πως πλέον «πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Barroso, ο οποίος τόνισε πως «η ενίσχυση του εμπορίου είναι ο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί παγκόσμια ανάπτυξη». «Η ροή επενδύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας είναι κατώτερη των δυνατοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v