Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δηλώσεις από Πεκίνο στηρίζουν την Wall Street

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις της Κίνας για την ευρωζώνη στηρίζουν σε υψηλό 6 μηνών τις αγορές. Ευνοϊκά στατιστικά στην Wall, συνεχίζονται οι πιέσεις στο ευρώ λόγω Ελλάδας. Ανοδος πετρελαίου με το βλέμμα στην Τεχεράνη.

Οι διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις διασώσεων της ευρωζώνης προκαλεί θετική ψυχολογία στα διεθνή χρηματιστήρια και στηρίζει τον παγκόσμιο δείκτη MSCI στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών.

Το ευρώ πάντως υποχωρεί, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,12% στις 12.894 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,25% στις 1.354 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,38% στις 2.943 μονάδες.

Η μετοχή της Zynga, της εταιρίας παροχής παιχνιδιών στο Facebook, διολίσθησε 11% στα 12,78 δολ. ανά μετοχή καθώς η κερδοφορία δ΄ τριμήνου που ανακοίνωσε δεν ικανοποίησε τους αναλυτές. Από τις 16/12 που είχε εισαχθεί, η μετοχή είχε αναρριχηθεί 44% μέχρι σήμερα.

Η απόφαση της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων πίεσε το γεν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών και πλέον και στήριξε σε ανάκαμψη τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ευνοϊκή υποδοχή είχε στις αγορές και η ανακοίνωση συρρίκνωσης του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,3% στο δ΄τρίμηνο, σε σχέση με πτώση 0,4% που περίμεναν οι αναλυτές.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η επίδραση από την δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Κίνας ότι το Πεκίνο σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις στην Ευρώπη.

Καλή υποδοχή έχουν και οι μέχρι στιγμής στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία.

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο, αλλά τα μεγέθη Δεκεμβρίου αναβαθμίστηκαν αισθητά. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε 3,4% στον πρώτο μήνα του έτους.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,11% στις 5.907 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,87% στις 6.785 μονάδες, ενώ ο CAC σημειώνει άνοδο 0,63% στις 3.397 μονάδες.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί πάντως στο 1,309 δολάριο καθώς συνεχίζεται το "θρίλερ" σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ενώ νωρίτερα ενισχύθηκε όταν ανακοινώθηκε ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Η τιμή του πετρελαίου κινείται αισθητά υψηλότερα, αντιδρώντας στην φήμη ότι το Ιράν προχώρησε σε άρση των εξαγωγών πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες. Το συμβόλαιο Μαρτίου ενισχύεται 1,03% στα 101,78 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v