Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θρίλερ με τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν

Το Ιράν διέψευσε την τηλεοπτική είδηση ότι η Τεχεράνη διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες. Χθες νωρίτερα, το αγγλόφωνο κρατικό δίκτυο Press TV ανακοίνωσε ότι το Ιράν σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου.

Θρίλερ με τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν
Το Ιράν διέψευσε τις φήμες που έφεραν την Τεχεράνη να διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες.

«Διαψεύδουμε το δημοσίευμα… Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Reuters.

Νωρίτερα, το αγγλόφωνο κρατικό δίκτυο Press TV ανακοίνωσε ότι το Ιράν σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, μία  εκ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η απόφαση ήρθε ως αντίποινα των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στην Τεχεράνη. Το πάγωμα των εξαγωγών πετρελαίου αφορούσε επίσης τις χώρες Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα Ελληνικά Πετρέλαια δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση γι' αυτήν την εξέλιξη. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι οι ανάγκες καυσίμων θα καλυφθούν από εναλλακτικές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει άμεση αναταραχή εξαιτίας της διακοπής του ιρανικού πετρελαίου, προσδιορίζοντας ότι διαθέτει επάρκεια προσφοράς 120 ημερών. 

Η τιμή του πετρελαίου αντιδρά ανοδικά και το συμβόλαιο Μαρτίου έφτασε μέχρι τα υψηλότερα επίπεδα 6 μηνών, με άνοδο 1,35%, στα 102,09 δολάρια ανά βαρέλι. Μετά την διάψευση από την Τεχεράνη, οι τιμές υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας και αυτή την ώρα το συμβόλαιο κινείται στα 101,48 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v