Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ΑΕΠ ευρωζώνης κατά 0,3% το δ΄ τρίμηνο

Κατά 0,3% μειώθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το Q4 του 2011. Σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε κατά 0,7%. Μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2% και του ιταλικού κατά 0,7% και αύξηση του γαλλικού κατά 0,2%.

Πτώση ΑΕΠ ευρωζώνης κατά 0,3% το δ΄ τρίμηνο
Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Σε ετήσια βάση, αναπτύχθηκε σε ποσοστό 0,7%. 

Το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,6%. Σε ετήσια βάση, ο γερμανικός ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 1,5% έναντι 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία, πάντως, αποδεικνύονται οριακά καλύτερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ 0,3% σε τριμηνιαία βάση και ανάπτυξη 1,9% σε ετήσια.

Αντιθέτως, η πορεία της γαλλικής οικονομίας ξεπέρασε τις προσδοκίες. Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν κατά μέσο όρο άνοδο 0,1%.

Η γαλλική στατιστική υπηρεσία, μάλιστα, δήλωσε ότι οι επενδύσεις από τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου αναπτύχθηκαν το τέταρτο τρίμηνο 1,4%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχαν μειωθεί σε ποσοστό 0,4%.


Σε ύφεση βρίσκεται τεχνικά η Ιταλία, καθώς το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2011 συρρικνώθηκε κατά 0,7%, μετά από πτώση 0,2% το γ΄ τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v