Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική αβεβαιότητα σκιάζει την Wall Street

Οι φόβοι γύρω από το ελληνικό ζήτημα προκαλούν για μια ακόμη συνεδρίαση "παγωμάρα" στον διεθνή επενδυτικό κόσμο. Μικτή εικόνα στην Wall παρά τα ευνοϊκά στατιστικά. Πιέζεται το ευρώ, υποχώρησε το πετρέλαιο από τα υψηλά.

Η αβεβαιότητα γύρω από το ελληνικό ζήτημα συγκρατεί τις ανοδικές διαθέσεις στις διεθνείς αγορές και προκαλεί για μια ακόμη συνεδρίαση «παγωμάρα» στον επενδυτικό κόσμο.

Οι βασικοί δείκτες στην Wall Street ξεκίνησαν με θετικά πρόσημα την συνεδρίαση, αντλώντας στήριξη από ευνοϊκά εγχώρια στατιστικά δεδομένα, αλλά η προοπτική νέας καθυστέρησης στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τις συνεπαγόμενες φήμες για χρεοκοπία της χώρας, «σταμάτησε» τον S&P πριν τα υψηλά επτά μηνών και επέφερε μικτά πρόσημα.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,19% στις 12.854 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,3% στις 1.354 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,768% στις 2.954 μονάδες.

Οι κερδισμένοι σχεδόν ισοδυναμούν με τους χαμένους στο New York Stock Exchange, όπου οι όγκοι των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, στις 96 εκατ. μετοχές στις πρωινές ώρες.

Οι διαβεβαιώσεις της Κίνας ότι θα συμμετέχει στις επιχειρήσεις διασώσεων της ευρωζώνης προκάλεσε θετική ψυχολογία στα διεθνή χρηματιστήρια και στήριξε τον παγκόσμιο δείκτη MSCI στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών.

Η απόφαση της Ιαπωνίας να επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων πίεσε το γεν στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών και πλέον και ώθησε υψηλότερα ανάκαμψη τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ευνοϊκή υποδοχή είχε στις αγορές και η ανακοίνωση συρρίκνωσης του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,3% στο δ΄τρίμηνο, σε σχέση με πτώση 0,4% που περίμεναν οι αναλυτές.
Καλή υποδοχή είχαν και οι στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία.

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο, αλλά τα μεγέθη Δεκεμβρίου αναβαθμίστηκαν αισθητά. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε 3,4% στον πρώτο μήνα του έτους.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ψυχολογίας στον κλάδο κατασκευαστών κατοικιών αναρριχήθηκε τον Φεβρουάριο επί πέμπτο συνεχόμενο μήνα και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και πλέον.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Zynga, της εταιρίας παροχής παιχνιδιών στο Facebook, διολίσθησε 11% στα 12,78 δολ. ανά μετοχή καθώς η κερδοφορία δ΄ τριμήνου που ανακοίνωσε δεν ικανοποίησε τους αναλυτές. Από τις 16/12 που είχε εισαχθεί, η μετοχή είχε αναρριχηθεί 44% μέχρι σήμερα.

Στις υπόλοιπες αγορές, το ευρώ υποχώρησε στο 1,309 δολάριο καθώς συνεχίζεται το "θρίλερ" σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ενώ νωρίτερα ενισχύθηκε όταν ανακοινώθηκε ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε αισθητά υψηλότερα, όταν φημολογήθηκε ότι το Ιράν προχώρησε σε άρση των εξαγωγών πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά υποχώρησε όταν η Τεχεράνη διέψευσε την πληροφορία. Το συμβόλαιο Μαρτίου του μαύρου χρυσού αυτή την ώρα ενισχύεται 0,9% στα 101 δολ. ανά βαρέλι.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,13% χαμηλότερα στις 5.892 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,44% στις 6.758 μονάδες, ενώ ο CAC σημείωσε άνοδο 0,44% στις 3.390 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v